Utrikes

Specialstyrkor kringgår Pentagon – ska rapportera direkt till USA:s försvarsminister

USA:s tillförordnade försvarsminister Christopher Miller.

Nyligen klargjorde USA:s tillförordnade försvarsminister Christopher Miller att specialstyrkornas civila ledning nu ska rapportera direkt till regeringen istället för att gå igenom Pentagons byråkrati. Beskedet kommer kort efter att president Trump ersatt den tidigare försvarsministern Mark Esper på posten.

Miller förkunnade förändringen vid ett tal inför trupper vid Fort Bragg i delstaten North Carolina och menade att den nya reformen kommer att förbättra avdelningens smidighet och göra det möjligt att effektivisera informationsflödet, förbättra beslutsfattandet och möjliggöra ett bättre stöd för såväl befälhavare som soldater.
I praktiken innebär förändringen att försvarsministern kommer fungera mer som en tjänstesekreterare som ansvarar för översikten och försvaret av specialstyrkorna och lågintensiv krigföring. Innan förändringen rapporterade ansvarig för specialstyrkorna till försvarsministern via Pentagon och höga civila tjänstemän där.

Beskedet kommer bara dagar efter att Donald Trump beordrat att 5000 amerikanska soldater ska skickas hem från Irak och Afghanistan. Miller är själv en mångårig veteran inom specialstyrkorna och pensionerade sig som överste så sent som 2014 och har personligen bland annat lett styrkor i både Afghanistan och Irak.

Han pekade också på hur den nya strategin kommer att göra avdelningen mer effektiv i den ständiga makttävlingen mellan USA, Ryssland och Kina och för att på ett bättre sätt kunna bekämpa utländska hot.

Skulle någon aktör försöka underskatta vår beslutsamhet eller försöka underminera våra ansträngningar så kommer vi inte tveka att agera avskräckande och besegra alla hot, sade han.

 

Miller underströk att man vill ha soldaterna tillgängliga för att fokusera på eventuella konflikter med konkurrerande stormakter som Kina.

– Det här hade inte kunnat ske vid en mer kritisk tidpunkt när vi tar vårt lands längsta konflikter till ett ansvarsfullt slut och förbereder specialoperationsstyrkorna för denna nya era av stormaktskonkurrens.

 

Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!