Soleimani lurades till fredsförhandlingar – Iraks parlament begär USA:s uttåg ur landet

publicerad 7 januari 2020
- av Isac Boman
Iraks premiärminister Adil Abdul-Mahdi.

I ett framförande inför Iraks parlament avslöjar premiärministern Adil Abdul-Mahdi att den iranska toppgeneralen Qasem Soleimani, som dödades i en amerikansk attack i fredags, lurades till Irak för att söka diplomatiska vägar till nedtrappning på konflikten med Saudiarabien. Parlamentet har nu röstat igenom en resolution för att den USA-ledda koalitionen ska lämna Irak.

Omröstningen följer i kölvattnet på avrättningen av Irans högt uppsatta general Qasem Soleimani på Baghdads flygplats. Resolutionen är inte lagligt bindande men utgör ett anspråk från parlamentet att avsluta begäran om stöd från den USA-ledda internationella koalitionen samt att alla utländska trupper ska avsluta sina närvaro i landet och förebygga att Irak utnyttjas mot tredje land.

Mellanösternkorrespondenten Elijah J. Magnier rapporterar samtidigt om att den irakiske premiärministern Adil Abdul-Mahdi i ett framförande i det irakiska parlamentet säger att Soleimani kom till Irak efter att han på Donald Trumps begäran bjöds in till landet för att söka diplomatiska lösningar till en nedtrappning av konflikten med Saudiarabien.

Det verkar i nuläget inte sannolikt att resolutionen från parlamentet kommer att hörsammas av USA. Ett osignerat brev från den amerikanska generalen William H. Seely till det irakiska försvarsministeriet meddelar att man ämnar flytta trupperna från landet, men Pentagon klargjorde under gårdagen via den amerikanska försvarsministern Mark Esper att man inte har några planer på att upphöra med sin närvaro.

Den amerikanska koalitionen har varit närvarande i Irak sedan 2003 då man invaderade landet under förespegling att avväpna diktatorn Saddam Husseins regim från kärnvapen, något som sedermera aldrig återfanns. Iraks nuvarande parlament grundades 2005.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.