Socialliberala Alternativet firar riksdagsgrupp utan män – sågas av jämställdhetsministern

publicerad 11 september 2023
- av Jan Sundstedt
Marie Bjerre (V) och Alternativets nya riksdagsgrupp.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Det socialliberala partiet Alternativet skryter om att deras parlamentsgrupp, efter att en manlig ledamot sjukskrivit sig, nu består av hundra procent kvinnor och noll procent män – ett utspel som kritiseras av Danmarks jämställdhetsminister Marie Bjerre.

100 procent kvinnor får aldrig vara målet”, markerar Bjerre.

Idag är en historisk dag. För första gången någonsin har Danmark en parlamentarisk grupp som helt består av kvinnor”, skriver Alternativet partiet på sociala medier.

Kvinnor fick rösträtt i Danmark 1915 och de första kvinnorna valdes in i Folketinget 1918. Det skulle gå 105 år från det att de första kvinnorna valdes in till dess att vi såg en helt kvinnlig folketingsgrupp. Å andra sidan har det funnits många helt manliga parlamentsgrupper – senast 2019”, fortsätter man.

Alla är dock inte lika imponerade, däribland Danmarks digitaliserings och jämställdhetsminister Marie Bjerre (Venstre) som menar att Alternativet uppvisar en märklig syn på jämställdhet.

Dubbelt olämpligt firande. 100 procent kvinnor får aldrig vara målet. Kön ska varken diskvalificera eller kvalificera oss. Tror inte att @alternativet_ är en trevlig plats att vara man på!”, skriver hon på X (tidigare Twitter), och påpekar att det är extra märkligt av partiet att fira att deras enda manliga ledamot blivit sjukskriven – och ersatts av en kvinna.

Franciska Rosenskilde, en av Alternativets parlamentariker, står fast vid att man ser det som positivt med en 100 procent kvinnlig parlamentsgrupp – eftersom det fortfarande finns fler män än kvinnor i riksdagen som helhet.

– Vi kämpar för jämställdhet för alla kön, hävdar hon och påstår vidare att partiet aldrig haft någon utstuderad plan att ha en riksdagsgrupp helt utan män.

– Vi markerar bara ett historiskt ögonblick som det tog 105 år att nå – man skulle kunna tro att vår jämställdhetsminister skulle erkänna detta, säger Rosenskilde.

Alternativet grundades 2013 av bland annat avhoppade ledamöter från det socialliberala partiet Radikale Venstre. Partiet beskriver sig som ”grönt” och socialliberalt och fick med 3,3 procent av rösterna i senaste valet 6 av 179 mandat i Folketinget.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!