Socialdemokraten Sanna Marin blir Finlands yngsta statsminister någonsin

publicerad 9 december 2019
- av Isac Boman
Sanna Marin.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Sanna Marin, 34, tar nu över ordförandeklubban i socialdemokraterna och blir därmed Finlands yngsta statsminister genom tiderna. Det innebär också att Finland får en historiskt ung regeringskoalition bestående av fem partier som samtliga leds av kvinnliga företrädare.

Vid sidan av firandet av Finlands 102-årsdag i fredags var den gångna veckan händelserik politiskt i landet. Efter hård kritik mot hanteringen av en omfattande poststrejk som bland annat inneburit att post inte delades ut i Finland under två veckor i november fick den socialdemokratiske partiledaren Antti Rinne avgå i tisdags.

Sanna Marin är dock inte yngst av regeringskoalitionens företrädare som vid sidan av Socialdemokraterna nu utgörs av Vänsterförbundet lett av finlandssvenska Li Andersson, 32, Gröna Förbundet med Maria Ohisalo som ordförande, 34, Centerpartiets Katri Kulmuni, 32, och Anna-Maja Henriksson, 55, som basar över Svenska Folkpartiet.

Den nuvarande regeringskoalitionen tillträdde så sent som i juni och Antti Rinnes tid som regeringschef blev alltså endast tre månader lång. Marin sägs politiskt stå långt ut till vänster i socialdemokraterna, vilket väntas påverka den rödgrön-liberala regeringskoalitionen i samma riktning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!