Utrikes

Socialdemokraten Sanna Marin blir Finlands yngsta statsminister någonsin

Sanna Marin.

Sanna Marin, 34, tar nu över ordförandeklubban i socialdemokraterna och blir därmed Finlands yngsta statsminister genom tiderna. Det innebär också att Finland får en historiskt ung regeringskoalition bestående av fem partier som samtliga leds av kvinnliga företrädare.

Vid sidan av firandet av Finlands 102-årsdag i fredags var den gångna veckan händelserik politiskt i landet. Efter hård kritik mot hanteringen av en omfattande poststrejk som bland annat inneburit att post inte delades ut i Finland under två veckor i november fick den socialdemokratiske partiledaren Antti Rinne avgå i tisdags.
Sanna Marin är dock inte yngst av regeringskoalitionens företrädare som vid sidan av Socialdemokraterna nu utgörs av Vänsterförbundet lett av finlandssvenska Li Andersson, 32, Gröna Förbundet med Maria Ohisalo som ordförande, 34, Centerpartiets Katri Kulmuni, 32, och Anna-Maja Henriksson, 55, som basar över Svenska Folkpartiet.

Den nuvarande regeringskoalitionen tillträdde så sent som i juni och Antti Rinnes tid som regeringschef blev alltså endast tre månader lång. Marin sägs politiskt stå långt ut till vänster i socialdemokraterna, vilket väntas påverka den rödgrön-liberala regeringskoalitionen i samma riktning.

 


Isac Boman
isac.boman@nyadagbladet.se

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!