Snart kan ”falska nyheter” vara förbjudna i Frankrike

publicerad 6 januari 2018
Frankrikes president Emmanuel Macron

I sitt nyårstal meddelade Frankrikes president Emmanuel Macron att han planerar en ny lag som ska förbjuda spridandet av ”falska nyheter”. Orsaken? Han påstår sig vilja ”skydda demokratin”.

Det var under onsdagskvällen som Frankrikes president Emmanuel Macron meddelade i sitt nyårstal att han planerar en ny lag som ska förbjuda ”falska nyheter”. Detta för att ”skydda demokratin” i landet, menar han.

– När förtroendet för media rubbas är den liberala demokratin måltavla och då är det statens ansvar att agera. Därför ska vi aktivera den juridiska apparaten för att skydda demokratin från falska nyheter, sade Macron i sitt nyårstal.

Macron påstod att det kommer att vara särskilt allvarligt att sprida så kallade falska nyheter under valtider, rapporterar The Guardian.

Exakt vilka nyhetskanaler det är som ska stoppas eller hur en nyhet ska bedömas vara sann eller falsk sa Macron inte. Han har dock tidigare pekat ut ryska Sputnik och Russia Today (RT) som sidor som sprider ”lögner och propaganda”.

Det står dock klart att den nya lagstiftningen ska kunna blockera nättidningar, radera information samt stänga av användarkonton.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.