Skolstyrelse i Wisconsin förbjuder politiska symboler

publicerad 27 augusti 2022
- av Jan Sundstedt
Wisconsin
Kettle Moraine skoldistrikt i Wisconsin förbjuder politiska budskap.

En lokal skolstyrelse i Wisconsin, USA, har röstat ja till att även fortsättningsvis ha kvar en policy som förbjuder politiska budskap som exempelvis hbtq- och BLM-flaggor i distriktets skolor och klassrum.

Det nu aktuella skoldistriktet ligger i orten Kettle Moraine, beläget i Wales county, Wisconsin. Där har den lokala skolstyrelsen den gångna veckan röstat för att bibehålla en uppmärksammad uppförandekod.

Uppförandekoden KMORR 522 innebär bland annat förbud av flaggor, vimplar och dylikt – med politiska och religiösa budskap.


Annonser:


Enligt skolans beslut ska man alltså även fortsättningsvis förbjuda lärare att visa politiska och religiösa budskap i klassrummen. Endast en skolstyrelseledamot röstade emot förbudet och sa att han fattade beslutet efter att ha pratat med oroliga elever och vissa medlemmar ur personalen.

Lärare och administration kommer även fortsättningsvis inte tillåtas att ha politiska flaggor eller religiösa budskap i sitt klassrum eller på sin person, säger skolstyrelsens talesman Stephen Plum, enligt nyhetskanalen Fox 6.

Christine Donahoe, advokat vid American Civil Liberties Union of Wisconsin, var närvarande på mötet och mycket kritisk till skolstyrelsens beslut.

Om du har en policy som säger ”inget politiskt”, betyder det att du inte kan ha exempelvis en skylt som säger ”Stöd våra trupper”, ”Tro på kvinnor” eller ”Rädda planeten?” Enligt vissa människors definitioner är alla dessa saker politiska, kommenterar hon.

Stephen Plum, å den lokala skolstyrelsens vägnar, säger att distriktets tolkning av policyn – som förbjuder anställda att använda sina positioner för att främja partipolitik, religiösa åsikter och propaganda för personlig, monetär eller icke monetär vinning – förändrades efter en noggrann juridisk analys.

Inför omröstningen upprättade två gymnasieelever i distriktet en namninsamling med kravet att förbudet skulle upphävas. Namninsamlingen har fått över 13 000 underskrifter sedan den startade förra månaden.

Policyn innefattar även förbud för lärare och annan personal att skriva egna pronomen i till exempel e-postsignaturer. Sympatisörer till den genomklubbade policyn hävdar å sin sida att det är ett bra beslut ”som är politiskt neutralt och rättvist, oavsett budskap”.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.