Skandalomsusad vänsterpopulist utropas till valvinnare i Brasilien

publicerad 31 oktober 2022
- av Isac Boman
Jair Bolsonaro, Lula da Silva.

Brasiliens valmyndighet går ut med att Lula da Silva, 77, med en mycket knapp majoritet trumfar den sittande högerkonservative presidenten Jair Bolsonaro i rösträkningen.

Lula hyllas från nordamerikanskt håll av Joe Biden, som gratulerar Brasilien för ”fria, rättvisa och trovärdiga val”.

Socialdemokraten, känd som ”Lula” i Brasilien, var tidigare president mellan 2003 och 2011. Lulas vänsterpopulistiska styre präglades av korruptionsskandaler och 2017 dömdes han till 9 års fängelse, en dom som sedan förlängdes till 12 år och 11 månader.

Domen olagligförklarades av Högsta domstolen i Brasilien så sent som förra året, vilket innebar att Lula frigavs och kunde ställa upp i presidentvalet.

Lulas valvinst hyllas från nordamerikanskt håll av USA:s president Joe Biden som gratulerar Lula och även Brasilien i sin helhet för ”fria, rättvisa och trovärdiga val”, medan Kanadas premiärminister Justin Trudeau skriver på Twitter att ”Brasiliens folk har talat”.

Den sittande högerliberale presidenten Jair Bolsonaro, medlem i liberala partiet, skall enligt uppgift från Grupo Globo (Brasiliens största nyhetsmedium) ha gått med på att inte direkt ifrågasätta valresultatet, men istället påpeka att valkampanjen varit orättvis. Han har tidigare meddelat att han skulle bestrida ett jämnt valresultat på grund av att Brasiliens elektroniska röstsystem är opålitligt.

Bolsonaros valslogan har varit ”Gud, familj, fosterland och frihet” och han har bland annat deklarerat planer på att liberalisera vapenlagarna, privatisera landets statliga oljebolag och att öppna Amazonas-regionen för mer gruvdrift.

Lula har å sin sida fokuserat sin kampanj på fattigdomsbekämpning och social ojämlikhet, med förslag på att höja minimilönen och höja skatterna för rika.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!