”Ska vara krigsbrott att attackera journalister”

publicerad 14 december 2013

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Attacker mot journalister och reportrar borde bedömas som krigsbrott enligt internationell lag. Den åsikten förfäktar organisationen Reportrar Utan Gränser.

Reportrar Utan Gränser, RUG, arbetar enligt egen utsago för allas rätt till en fri och oberoende nyhetsförmedling i demokratins tecken. På fredagen deltog företrädare för organisationen vid ett möte i FN:s säkerhetsråd i New York.

Mötet skulle behandla skyddet för journalister och Reportrar Utan Gränser presenterade flera förslag om åtgärder som skulle kunna genomföras för att skydda journalister.

”Reportar Utan Gränser vill att artikel 8 i den Internationella brottsmålsdomstolens stadga ändras så att ‘avsiktliga attacker mot journalister och åtföljande personal’ defineras som krigsförbrytelser”, skriver man i ett pressmeddelande.

Enligt Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar Utan Gränser, sade under mötet att 88 journalister dödades ifjol i samband med sitt arbete. Det är ett rekordhögt antal sedan organisationen år 1995 började räkningen av förolyckade journalister.

Bara i år har 50 journalister dödats. Uppskattningsvis blir 90 procent av det våld som riktas mot reportrar i krigsområden ostraffat.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!