Utrikes

”Ska vara krigsbrott att attackera journalister”

Attacker mot journalister och reportrar borde bedömas som krigsbrott enligt internationell lag. Den åsikten förfäktar organisationen Reportrar Utan Gränser.

Reportrar Utan Gränser, RUG, arbetar enligt egen utsago för allas rätt till en fri och oberoende nyhetsförmedling i demokratins tecken. På fredagen deltog företrädare för organisationen vid ett möte i FN:s säkerhetsråd i New York.
Mötet skulle behandla skyddet för journalister och Reportrar Utan Gränser presenterade flera förslag om åtgärder som skulle kunna genomföras för att skydda journalister.

”Reportar Utan Gränser vill att artikel 8 i den Internationella brottsmålsdomstolens stadga ändras så att ‘avsiktliga attacker mot journalister och åtföljande personal’ defineras som krigsförbrytelser”, skriver man i ett pressmeddelande.

Enligt Christophe Deloire, generalsekreterare för Reportrar Utan Gränser, sade under mötet att 88 journalister dödades ifjol i samband med sitt arbete. Det är ett rekordhögt antal sedan organisationen år 1995 började räkningen av förolyckade journalister.

Bara i år har 50 journalister dödats. Uppskattningsvis blir 90 procent av det våld som riktas mot reportrar i krigsområden ostraffat.

 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 072 722 01 72, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!