Singapores förre premiärminister kritisk till “extrem västerländsk woke-kultur”

Kulturrevolutionen i Väst

publicerad 22 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Lee Hsien Loong hoppas att den västerländska "woke-kulturen" inte når Singapore.

Singapores nyligen avgående premiärminister, Lee Hsien Loong, har uttryckt oro över den västerländska “woke”-kulturen, och stöder inte minst indiska teknologichefers motstånd mot vad de ser som kulturell påtvingad ideologi från västerländska teknikföretag, rapporterar Business Today India.

Lee Hsien Loong har i samband med en färsk intervju med Channel News Asia kommenterat den “västerländska woke-kulturen”, som han menar underminerar samhällets solidaritet, uppger Business India Today.

I väst har de en rörelse som kallas Woke, där man är superkänslig för andras problem … Det leder till mycket extrema attityder och sociala normer, särskilt inom vissa akademiska institutioner som universitet, uttryckte Lee Hsien Loong.

Lee belyste problematiken med begrepp som att skapa säkra miljöer, respektera föredragna pronomen och ge varningar innan potentiellt stötande kommentarer. Han menade att denna rörelse kan ha en negativ dominoeffekt och leda till överkänslighet.

Du blir överkänslig när andra säger saker, nämner saker eller refererar till dig, utan den respekt som du eller din superundergrupp anser att du har rätt till.

Oro för techjättarnas makt

Hans uttalanden sammanföll med att Bhavish Aggarwal, vd för Ola Cabs (se inforuta), kritiserat LinkedIn och Microsoft för deras woke-policys.

Aggarwal har på sociala medier meddelat att han planerar att utveckla en indisk teknikplattform, och flytta Olas verksamhet bort från Microsofts molntjänst Azure, efter ett bråk om pronomenalternativ på den politiskt korrekta jobbcommunityn LinkedIn.

Bhavish Aggarwal uttryckte sin oro över att västerländska teknikföretag kan dominera och kulturellt påverka Indien.

Jag är inte emot globala teknikföretag. Men som indisk medborgare känner jag mig orolig för att mitt liv kommer att styras av västerländska Big Tech-monopol och att vi kommer att bli kulturellt underordnade, vilket ovanstående erfarenhet visar … Jag vill konfrontera denna påtvingade ideologi som en fritänkande indier, skrev Aggarwal på X.

Lee Hsien Loong avslutade intervjun med att understryka vikten av att fortsätta attrahera utländska talanger till Singapore, särskilt från framstående indiska institutioner som IIT och IIM.

Om jag kan få en sådan pool att komma hit och arbeta här [i Singapore], är det ett enormt plus för oss, markerade han.

Fakta om Ola Cabs

Ola Cabs (styliserat som OLΛ) är ett indiskt transportföretag som erbjuder "ridesharing"-tjänster och driver andra verksamhetsgrenar som finansiella tjänster och virtuella restauranger. Företaget har sitt huvudkontor i Bangalore, Karnataka och är verksamt i över 250 indiska städer.

En mängd riskkapitalister, inklusive Softbank, har stora andelar i företaget. I januari 2018 expanderade Ola till sin första utländska marknad, Australien, och lanserades i Nya Zeeland i september 2018.

I mars 2019 började Ola sin verksamhet i Storbritannien. I april 2024 meddelades att företaget lämnar alla internationella marknader för att fokusera på den indiska marknaden.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!