Seymour Hersh: “Västs vapenstöd hamnar i händerna på kriminella”

Kriget i Ukraina

publicerad 24 april 2023
- av Jan Sundstedt
Seymour Hersh
Journalisten Seymour Hersh till vänster i bild.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Pulitzerprisvinnaren Seymour Hersh riktar nu uppmärksamhet till en omfattande vapenhandel på den svarta marknaden med vapen som skickats till Ukraina, något han menar att man från västligt håll är mycket väl medvetna om.

Polen, Rumänien och andra länder översvämmas av vapen som är avsedda för Kiev, säger den erfarne journalisten.

Rapporter om försvunna vapentransporter har till och med dykt upp sporadiskt även i amerikansk media. Exempelvis reklamfilmen för dokumentären Arming Ukraine, som CBS sände i augusti förra året, innehöll ett påstående från grundaren av den pro-ukrainska ickestatliga organisationen Blue-Yellow att endast 30 procent av det militära biståndet faktiskt når fram till frontlinjen. Uppgiften klipptes dock senare bort i själva dokumentären.

Seymour Hersh har tittat närmare på smugglingen och menar i ett uttalande i Going Underground att den sker bland annat via Polen och Rumänien.

Västerländska vapen säljs av ukrainska befälhavare till smugglare i Polen, Rumänien och andra stater. I många fall var det inte generaler, utan överstar och andra, lägre befäl, som fick leveranser av vissa vapen och som personligen sålde dem vidare… till den svarta marknaden, förklarar han.

Journalisten påpekade att det förra året trots allt förelåg en oro i västvärlden att en del av de vapen som skickas till Ukraina, till exempel Stinger-missiler, exempelvis kan användas för att “skjuta ner ett flygplan på avsevärd höjd”.

Ryska tjänstemän har vid många tillfällen varnat för att vapen från västvärlden smugglas ut ur Ukraina och därmed allvarligt försämrar säkerhetssituationen på andra håll i världen.

Natos militära leveranser avsedda för Kievregimen hamnar i händerna på terrorister, extremister och kriminella grupper i Mellanöstern, Centralafrika och Sydostasien, kommenterade ryske utrikesministeriets talesman Maria Zakharova i oktober förra året.

Hon uppskattade då omsättningen på den svarta marknaden till 1 miljard dollar per månad.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!