Serbiens president: “Vi glömmer aldrig Natos bombningar”

Det nya kalla kriget

publicerad 27 mars 2023
- av Isac Boman
Aleksandar Vucic Nato
President Aleksandar Vucic tror inte att Serbien någonsin kan glömma Natos bombkampanj.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Serbiens president Aleksandar Vucic konstaterar att hans land aldrig kommer att kunna glömma den USA-ledda militäralliansen Natos ”aggression” som resulterade i bombkampanjen mot Jugoslavien och kostade tusentals serber livet.

Det var under en årlig minnesceremoni i staden Sombor som Vucic hävdade att bombningarna också markerade ögonblicket då ”den moderna internationella lagen slutligen dog” – och att USA och deras allierade fortfarande inte hållits ansvariga för attackerna som bröt mot internationell lag, skriver nyhetsbyrån Menafn.

Presidenten påpekade vidare att Natos bombningar inte bara resulterade i tusentals dödade serber – inklusive minst 79 barn, utan också ledde till att Serbien bestals på delar av sitt landområde. Han ifrågasatte också vilken rätt Nato hade att döda serbiska soldater och poliser på serbisk mark.

– Vår skyldighet är att försöka förlåta. Men vi kommer att kunna glömma först när vi inte längre existerar. Ni kommer inte att lyckas knäcka det här landet, det kommer att fortsätta att leva, sade Vucic, enligt den ryska nyhetsbyrån Tass.

Vucics uttalanden kommer samtidigt som landet är under press från väst angående sina relationer med Ryssland. Serbien har nyligen fått utstå hård kritik för att ha köpt rysktillverkade vapen och för att vägra ansluta sig till sanktionerna mot Moskva.

Staden Novi Sad står i lågor efter Natos flygbombningar. Foto: Darko Dozet/CC BY-SA 3.0

Den serbiska presidentens starka ord återspeglar landets fortsatta agg mot Nato och USA för deras inblandning i bombkampanjen 1999. Händelsen har länge varit en källa till spänning mellan Serbien och västvärlden och fortsätter att prägla landets förhållande till det internationella samfundet. De senaste kommentarerna från Vucic tyder på att Serbien troligen inte kommer att glömma händelserna 1999 i närtid, och att landets förhållande till Nato och USA kommer att förbli spänt under överskådlig framtid”, skriver nyhetsbyrån.

Enligt serbiska uppskattningar dog mellan 3500 och 4000 människor av Natos bombningar som pågick under tre månader, och cirka 10 000 människor förlorade sina hem. De materiella skadorna uppgick till cirka 100 miljarder dollar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!