Serbiens president: “Världens ledare arbetar inte för fred”

Kriget i Ukraina

publicerad 26 februari 2024
- av Jan Sundstedt
Aleksandar Vucic
Serbiens nuvarande president Aleksandar Vučić (arkivbild).

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


11 280 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den säkerhetspolitiska konferensen i München som nyligen avslutades har enligt Serbiens president Aleksandar Vučić “visat att internationella aktörer inte längre arbetar för att uppnå fred”.

Det internationella samfundet är inte längre intresserat av att avsluta konflikter utan ser istället fred som ett ” icke önskvärt ideal”, hävdar Serbiens president i intervjun med ryska TASS som publicerades på tisdagen.

Presidentens kommentarer kommer efter årets nyligen avslutade säkerhetskonferens i München. En årligen förekommande konferens där högre tjänstemän och statschefer från hela världen samlades i den tyska staden för att debattera internationella säkerhetsfrågor, inklusive Ukrainakonflikten.

Vučić noterade att han deltagit i forumet flera gånger och då kunnat mäta “hur västvärlden tänker” och dess vilja att lyssna på olika åsikter, inklusive från “mindre nationer som Serbien”.

Aleksandar Vucic Nato
Vucic har på senare tid ofta hamnat i dispyt med Nato mot bakgrund av Serbiens hållning visavi kriget mellan Ryssland och Ukraina. Foto: European People’s Party/Nicolas Raymond/CC BY 2.0

“Känslosamma fotbollsfans”

Aleksandar Vučić konstaterade att han i år dessvärre inte kunnat ta del av några innovativa förslag till konfliktlösning, och beskrev konferensdeltagarna som “(känslosamma) fotbollsfans”.

Den serbiske statschefen uttryckte också att han dragit slutsatsen att “ordet fred verkar ha blivit oälskat och oönskat i hela världen”, och argumenterade för att trots förändringarna i den globala politiken, “måste allt göras för att skydda friheten och rätten att fatta oberoende beslut i linje med folkets intressen”.

Vučić förklarade vidare att Serbien avser att upprätthålla sin politik att avvisa påtryckningar från väst om att införa sanktioner mot Moskva. Serbien är det enda land i Östeuropa, bortsett från Vitryssland, som inte har infört sanktioner mot bakgrund av Ukrainakonflikten.

Han medgav i intervjun att han inte vet hur länge han kommer att kunna stå emot västvärldens påtryckningar, men betonade att hans land kommer att försvara sin position “så länge som möjligt”.

Aleksandar Vučić

Född i Belgrad 1970, är en framstående serbisk politiker och partiledare för Serbiens progressiva parti. Sedan 2017 innehar Vucic posten som Serbiens president och har tidigare tjänstgjort som premiärminister samt haft ansvarsroller som informations- och försvarsminister.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!