Serbiens president: ”Nato ville förgöra vårt hemland”

publicerad 2 april 2024
- av Markus Andersson
President Aleksandar Vucic och den serbiska staden Novi Sad i lågor 1999.

– De (Nato) ville förstöra vårt hemland, förstöra Serbien och stycka det – men de misslyckades, förkunnade president Aleksandar Vucic under en minnesceremoni där Nato-bombningarna för 25 år sedan uppmärksammades och dess offer hedrades.

– 25 år har gått och vi är och förblir obrutna… Vi kommer aldrig att gå med på en uppdelning av Serbien! Kosovo och Metohija ska aldrig frivilligt slitas ifrån oss, fortsatte han.

På den årliga minnesdagen för offren för Nato:s bombningar av dåvarande Jugoslavien samlades ett stort antal människor i vanlig ordning i Prokuplje, 26 mil söder om Belgrad, för att minnas de som dödats.

2008 utropade sig Kosovo självständigt och bröt med Serbien – en självständighetsförklaring som Serbien förkastar och man fortsätter att betrakta Kosovo som en serbisk provins.

Evenemanget inleddes med en minnesstund ledd av den serbisk-ortodoxa kyrkans patriark Porfirije, som senare i sitt tal betonade att bombdådet avslöjade “djupet av mänsklig grymhet när man väljer att överge sin mänsklighet“.

“Värnar vår frihet”

Efter nationalsången och en tyst minut sade Andjelka Tosovic, vars hus träffades av en projektil under Nato-bombningen som dödade hennes 11 månader gamla syster och hennes far, att “det kommer inte att läka med tiden“.

Milorad Dodik, president för Republika Srpska (den ena av Bosnien och Hercegovinas två entiteter) fördömde också Natos bombningar, dödande av civila och brott mot internationell rätt.

– Vi är och förblir värdiga människor som värnar om vår frihet, sa han och betonade hur viktigt det är att minnesdagen fortsätter att uppmärksammas stort.

Tusentals dödade

1999 genomförda Nato, under ledning av USA, omfattande bombningar mot dåvarande Jugoslavien under knappt tre månaders tid. Resultatet blev minst 8000 dödade och att över en miljon människor tvingades fly från sina hem.

Under bombningarna användes bland annat klusterbomber och bomber med utarmat uran – vapen som är förbjudna enligt internationella konventioner. Vidare attackerades bland annat den kinesiska ambassaden och Serbiens statliga tv- och radiobolag.

Nyligen rapporterades det också att agenter som arbetar för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA finns i president Vucics omedelbara närhet.

– Han (Vucic) är den som kommer att avgöra om vi någonsin kommer att berätta hela sanningen och vad vi kommer att göra i denna fråga. Det finns människor i president Vucics regeringskrets som inte arbetar i detta lands intresse, utan mot det, sa den förre underrättelsechefen Aleksandar Vulin i en intervju förra veckan.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!