Senator: USA borde bojkotta OS i Ryssland på grund av Snowden

Den republikanske senatorn Lindsey Graham föreslår att USA bojkottar nästkommande års vinter-OS i ryska Sotji om landet godkänner Edward Snowdens asylansökan, som lämnades in under tisdagen.

publicerad 17 juli 2013
Lindsey Grahams utspel riskerar att öka spänningarna mellan Ryssland och USA

Lindsey Graham, som huserar som senator i South Carolina, anser att det vore förfärligt om NSA-läckan Edward Snowden skulle få igenom sin asylansökan. Han passade även på att dra paralleller mellan det nazist-styrda Tyskland på 30-talet och Ryssland idag då Ryssland, enligt Graham, stödjer ”världens ondaste människor”.

– Jag säger inte att Ryssland är som Nazityskland, men det jag menar är att Rysslands regering accepterar några av världens mest onda och hatiska människor, sade Graham till NBC News.

Kyligt mellan Ryssland och USA
Senatorns utspel riskerar att leda till ökade spänningar mellan Ryssland och USA. Flera ryska politiker har upprörts av bojkottsförslaget.

– Jag hade hoppats på att vissa politiker i USA skulle sluta upp med populistiska uttalanden och istället börja tänka mer på sina egna medborgare, säger Vasily Shestakov, medlem i sportkommitténs underhus, till Russia Today.

Strider mot OS-regler
Vitaly Smirnov, hedersordförande i Rysslands olympiska kommitté, har klargjort att det inte är tillåtet med bojkott enligt OS-reglerna. Tidigare nationer har aldrig öppet deklarerat sina politiska motiv bakom en bojkott.

Men i det här fallet står det utom allt rimligt tvivel Lindsey Graham använder bojkotten som ett politiskt slagträ mot Snowden och all sorts insyn i hur myndigheter övervakar eller spionerar på medborgarna.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.