Schweiziskt nej till Gripen

Det schweiziska folket har sagt sitt. Landet kommer inte att genomföra köpet av de svenska Jas Gripen-planen. Röstsiffrorna skrevs till 53,4 procent emot Gripen och 46,6 procent för.

publicerad 18 maj 2014

[slider id=’17827′ name=’Jas Gripen’]

Röstningsresultatet innebär att Saab AB går miste om en affär vars värde uppgår till 23 miljarder kronor, rapporterar den schweiziska tv-kanalen SRF.

Sverige utrikesminister Carl Bildt varnar nu för att omröstningens resultat kan slå tillbaka mot Schweiz då deras medborgare röstat borgare röstat på fel alternativ.

– Framför allt innebär detta stora problem för Schweiz. Det såg inte så bra ut för Schweiz internationellt med folkomröstningen om invandring, och det här ser inte så mycket bättre ut heller, säger han till Expressen.


Fakta: Jas 39 Gripen

Jas 39 Gripen är utvecklat av den svenska försvarskoncernen Saab AB. Planets jungfrufärd skedde 1988 och togs i aktiv tjänst 1996.

Det hör till fjärde generationens stridsflyg och har producerats till en rad olika länder.

JAS 39 Gripen är det första flygplanet i världen som kan byta roll under flygning för att klara av olika typer av uppdrag.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.