Schweiz utrikesminister skjuter upp beslut om FN:s migrationspakt

publicerad 21 november 2018

Att Schweiz kommer att deltaga vid konferensen i Marocko i december där FN:s nya migrationspaket väntas antagas blir nu alltmer osannolikt.

Som tidningen Tages-Anzeiger med hänvisning till välinformerade källor rapporterade, kommer utrikesminister Ignazio Cassis under dagens regeringsmöte att föreslå att Schweiz uteblir i december.

Det är på en konferens i Marrakesh i Marocko i mitten av december som det var tänkt att alla FN:stater ska rösta ja till migrationspakten. Det är det första internationella dokumentet som omfattande befattar sig med temat migration.
I parlament har flera motioner väckts och som ännu inte behandlats, vilka kräver att regeringen inte själva bestämmer beslutar om pakten utan att parlamentet ska få ha sista ordet.

Med början i nästa vecka kommer de båda kamrarna att diskutera pakten. Cassis var från början skeptisk till pakten. Innan han gav något medgivande till pakten lät han statsförvaltningen analysera fördragstexten i detalj. Först efteråt ställde han sig bakom det rättsligt icke bindande dokumentet.

Vad Cassis troligtvis inte räknade med var det starka motstånd som växt fram under de senaste månaderna – inte bara utomlands utan också i Schweiz.

Igår lämnade föreningen Auns (aktion för ett oberoende och neutralt Schweiz) in en petition mot pakten  till statsförvaltningen. EU motståndarna har samlat 15 000 underskrifter som vänder sig mot att landet ansluter till pakten.


 


Liknande artiklar:

Eftersom du läser det här…

Nya Dagbladet är Sveriges bredaste helt oberoende dagstidning. Vi ägs inte av några mediekoncerner eller utländska riskkapitalbolag. Vi styrs inte av industriintressen eller någon politisk korrekthet.

Men att driva fri oberoende media kostar. Med ditt stöd kan vi fortsätta att växa och bli en verkligt utmanande kraft till de gamla mediehusen.

Stöd oss via Swish på 123 611 3021, PayPal eller via andra alternativ på denna länk.

Tack för ditt stöd!