Schackmästare visade stöd för Ryssland – stängs av

Det nya kalla kriget

publicerad 23 mars 2022
- av Sofie Persson
Den ryske schackmästaren Sergej Karjakin.

Vinna eller försvinna för Nordens viktigaste dagstidning!


93 840 kr av 100 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Stormästaren Sergej Karjakin har visat stöd för Ryssland i det pågående kriget i Ukraina. Detta har nu gjort att han blivit avstängd från att tävla i sex månader.

Jag ångrar ingenting”, skriver 32-åringen.

Den ryske schackmästaren Sergej Karjakin har blivit avstängd från att tävla efter att han uttryckt stöd för Rysslands handlingar på sociala medier, det meddelar nu den internationella schackföreningen FIDE.

Uttalandena av Sergej Karjakin om den pågående militära konflikten i Ukraina har lett till ett stort antal reaktioner på sociala medier och på andra håll, i hög grad negativa till de åsikter som framförts”, skriver föreningen.

Han har nu förbjudits att tävla i schack under en period av sex månader. Schackmästaren menar att beslutet var väntat, men samtidigt mycket skamligt gjort av föreningen.

Grundprincipen att idrotten ska vara utanför politiken har blivit nedtrampad. Viktigast av allt är att jag i första hand är patriot och i andra hand en idrottsman. Jag ångrar ingenting”, skriver han på sociala medier enligt den brittiska liberala tidningen The Guardian.

Samtidigt meddelar föreningen att man väljer att inte stänga av ryske stormästaren Sergej Shipov, som även han uttryckt stöd för landet. Föreningen motiverar det med att Shipov uttryckt sig “något annorlunda och mindre provocerande” än vad Karjakin gjort.

Karjakin har tidigare haft världsrekord som den yngste stormästaren någonsin. 2016 mötte 32-årige Karjakin den drygt en månad yngre och regerande världsmästaren Magnus Carlsen i en VM-match och besegrades med knapp marginal.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!