Saudisk media: Ryssland sätter in syriska legosoldater

Kriget i Ukraina

publicerad 8 mars 2022
- av Markus Andersson
Syriska legosoldater i Azerbajdzjan.

Enligt den saudiskägda tidningen Asharq al-Awsat erbjuder Ryssland nu 7 000 dollar till syriska legosoldater och milismän för att strida i Ukraina.

Enligt tidningen finns det fortfarande gott om krigsherrar i regionen som ser en chans att profitera på kriget i Ukraina på samma sätt som man gjorde i Libyen och Azerbadjan. Man rapporterar också att det redan finns ett nätverk av rekryterare på plats som försöker få syriska unga män att skriva på kontrakt och strida tillsammans med den ryska armén.

Bland de syriska rekryterna ska det finnas ungefär 23 000 tidigare milismän som tidigare stridit för den syriska regeringen – bland annat mot Islamiska Staten.

Asharq al-Awsat skriver att de upprättade kontrakten utlovar 7 000 dollar till varje rekryt som tjänstgör minst en sjumånadersperiod med att skydda viktiga anläggningar på ukrainskt territorium. Rekryterna får inte återvända till Syrien under dessa sju månader.

Vidare står det enligt tidningen tydligt att den syriska regeringen inte har någonting med kontrakten att göra. Familjer till rekryter som dödas under sin tjänstgöringsperiod kommer därför inte att få ta del av något något syriskt ekonomiskt stödpaket eller andra ersättningar som vanligtvis ges till stupade soldaters familjer.

Enligt uppgifter till Wall Street Journal finns det redan nu syriska soldater på plats i Ryssland – redo att gå in i Ukraina. Exakt hur många soldater det handlar om framgår dock inte och uppgifterna har heller inte bekräftats av ryska källor.

Samtidigt rapporterar västerländska medier att minst 16 000 personer med utländska pass redan anmält sig som frivilliga att slåss för Ukraina – inte heller dessa uppgifter kan dock bekräftas. Landets makthavare har dock vid flera tillfällen uppmanat alla utlänningar som har erfarenhet av krig att ansluta sig till de ukrainska styrkorna och internationella brigader har redan upprättats i landet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!