Rysslandstyska familjer vill återvända till Krim

Allt fler rysslandstyskar är redo att återvända till Krim. Man förklarar denna strävan med "ovilja att försona sig med Västs skövling av traditionella familjevärden och den kristna sedligheten". Detta uppgav Jurij Hempel, ledare för den rysslandstyska gemenskapen på Krim.

publicerad 11 augusti 2015
Vy över halvön Krim vid Svarta havets norra kust. Fler hundra tyska kolonialfamiljer väntas återvända till ön.

Hempel underströk på en rundabordskonferens i Simferopol att det är rysslandstyska familjer och deras avkomlingar, som deporterades under Stalins tid och är nu bosatta i Tyskland, som tänker återvända. Enligt honom handlar det om 400 familjer.

– Inte en enda vecka går förbi då det inte kommer en familj från Tyskland för att slå sig ned på Krim.

Han menar att rysslandstyskarna motiveras av den pågående vittringen av traditionella familjevärden och den kristna sedligheten i Väst.

Rysslands federala program för Krims utveckling förutser byggandet av en ny tätort utanför Simferopol före 2020. Tätorten kommer att placeras i närheten av en krimtysk by, vars historiska namn är Kronental.

Jurij Hempel menar att 168 familjer redan nu kan göra anspråk på statligt stöd.

Innan andra världskrigets utbrott utgjorde mängden rysslandstyskar uppemot 1,2 miljoner människor. På många håll över hela landet har det funnits historiska tyska kolonier ända sedan Peter den Stores tid (Volgadalen, Krim, Nordkaukasus). År 1941 utsattes många av de tyska kolonisterna för deportation till Sibirien och Centralasien eftersom de påstods utgöra ett hot mot Sovjetstaten med tanke på deras språkliga fränders frammarsch genom europeiska Ryssland.

 

se.sputniknews.com

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!