Rysslandsanklagelserna mot Trump var falska – utredning helt utan bevis

publicerad 24 mars 2019
- av Markus Andersson

Efter två år av hetsjakt mot Donald Trump som inleddes redan innan han tillträtt på posten som president har den så kallade Rysslandsutredningen nu kommit fram till att det inte finns ett enda bevis för något brott eller någon samverkan med Ryssland i samband med presidentvalet. Det styrks i det brev från den särskilde åklagaren Robert Muellers utredning som kommit kongressledamöter tillhanda under söndagskvällen svensk tid.

Sammanfattningen av Rysslandsutredningen innebär ett ”fullständigt och totalt frikännande av presidenten”, skriver Vita huset i ett uttalande enligt AFP.

Justitieminister William Barr och biträdande justitieminister Rod Rosenstein säger enligt CNN att ”det fanns inte tillräckligt med bevis”, men kan inte heller peka på något konkret exempel på motsatsen.

– Det är en skam att landet har fått gå igenom det här och det är en skam att er president har fått gå igenom det här innan jag ens blev vald, säger Trump och vill se en utredning om utredningen.

Även Donald Trumps advokat Rudy Giuliani är positiv till slutsatserna i utredningen.

– Det är bättre än förväntat, säger han enligt CNN.

Utredningen har pågått i nära två års tid och enorma resurser har lagts på att försöka hitta någon koppling mellan presidenten och någon form av olaglig samverkan eller obstruktion. Anklagelserna ser alltså ut att ha varit helt falska.

I rapporten fanns ingenting som styrker att presidenten begått någon brottslig gärning. Det står även att man inte hittat något bevis för att någon i Trumps kampanj skulle ha konspirerat eller medvetet samarbetat med Ryssland.

Brevet kan läsas i sin helhet här.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.