Ryssland visar upp förstörd amerikansk stridsvagn

Kriget i Ukraina

publicerad 1 maj 2024
- av Redaktionen
Stridsvagnen ska ha slagits ut av ryskt infanteri.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


14 150 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Redan i höstas bekräftade USA att man börjat leverera stridsvagnar av typen M1 Abrams till Ukraina och att de första exemplaren redan hade nått landet.

Rysslands försvarsministerium uppger att man hittills har förstört fem av militärfordonen och offentliggör också bilder på en utslagen amerikansk stridsvagn.

Stridsvagnen väger cirka 65 ton och om man räknar in kostnad för utbildning och underhåll kan en enda M1 Abrams betinga et värde 10 miljoner dollar, enligt Reuters. USA har skickat 31 Abrams till Kiev.

Redan i mars uppgav en rysk befälhavare att man för första gången förstört en Abrams-stridsvagn, och enligt den ryska försvarsmakten har ytterligare fyra stridsvagnar förstörts fram till den sista april i år.

Den M1 Abrams som man visar upp ska ha slagits ut av ryskt infanteri med hjälp av drönare i Avdeyevka-området i östra Ukraina.

31 M1 Abrams har levererats till Ukraina. Foto: Ministry of Defense of the Russian Federation

Hundratals miljarder i stöd

Ryska myndigheter låter meddela att beslagtagen västerländsk militärutrustning, som använts av ukrainska trupper i kriget, framöver kommer att ställas ut i Moskva, rapporterar statskanalen Sputnik. Det handlar bland annat om stridsfordon av typen Bradley IFV, Leopard och Marder.

Sedan krigets utbrott har framförallt västerländska länder levererat olika former av stöd till Ukraina till ett värde av minst hundratals miljarder dollar, där USA har varit den i särklass största finansiären. Senast den 20 april röstades ytterligare ett amerikanskt militärt stödpaket igenom i kongressen – värt cirka 60 miljarder dollar.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!