Ryssland visar fredsfördrag som fick nobben av Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 19 juni 2023
- av Isac Boman
Vladimir Putin och Volodymyr Zelenskyj.

Under lördagen visade Rysslands president Vladimir Putin upp det fredsavtal mellan Ukraina och Ryssland som togs fram under förra våren och som han hävdar att Zelenskyj-regeringen förkastade i sista stund under förhandlingarna i Istanbul i mars 2022.

Det var inför en grupp afrikanska ledare som Putin för första gången visade upp dokumenten som bär titeln ”Fördraget om permanent neutralitet och säkerhetsgarantier för Ukraina” och som alltså ska ha signerats av den ukrainska delegationen.

Enligt den ryske presidenten kom Moskva och Kiev överens om säkerhetsgarantier och andra allmänna villkor under förhandlingarna i mars 2022. Istället för att slutföra förhandlingarna ska dock Kiev ha valt att plötsligt förkasta dokumenten.

Det framgår bland annat att Ukraina ska ha förbundit sig att förbli ”permanent neutralt” i sin konstitution och att Ryssland, USA, Storbritannien, Kina och Frankrike listas som garanter för att detta efterföljs.

Militära specifikationer

Ett tillägg till utkastet, som också visades upp av Putin, innehåller både ryska och ukrainska förslag om storleken på Ukrainas stående armé under fredstid, samt dess utrustning. Moskva föreslog att antalet militärer skulle begränsas till 85 000 och antalet soldater i nationalgardet till 15 000. Kiev, å sin sida, föreslog att dess väpnade styrkor skulle ha upp till 250 000 soldater.

I övrigt framgår det bland annat att Moskva föreslog att Ukraina skulle få inneha 342 pansarvagnar, 1029 andra bepansrade fordon, 96 raketkastare, 50 stridsflyg och 52 ”hjälpflygplan” – medan Ukraina krävde 800 pansarvagnar, 2400 bepansrade fordon, 600 raketkastare, 74 stridsflygplan och 86 ”hjälpflygplan”. Dokumenten innehöll också förslag på begränsningar av Ukrainas innehav av granatkastare, luftvärnsrobotsystem, pansarvärnsvapen och annan liknande utrustning.

Redan under våren 2022 bröt de rysk-ukrainska förhandlingarna dock samman – kort efter att Zelenskyj-regeringen anklagat ryska trupper för att ha mördat civila i flera mindre ständer runt Kiev – något som konsekvent avvisats av Ryssland.

Under sitt anförande under lördagen var Putin tydlig med att Ukraina ska ses som ansvariga för att fredsförhandlingarna saboterats.

– Efter att vi dragit tillbaka våra trupper från Kiev – som vi hade lovat att göra – kastade myndigheterna i Kiev (sina åtaganden) på historiens sophög. De övergav allt.

– Var finns garantierna för att de inte kommer att frångå överenskommelser i framtiden? Även under sådana omständigheter har vi dock aldrig vägrat att föra förhandlingar, fortsatte han.

 

Afrikansk delegation till Kiev och Moskva

Den afrikanska delegationen inkluderade bland annat ledarna för Sydafrika, Senegal, Zambia och Egypten. Dessa anlände till Moskva och Vladimir Putin kort efter att de besökt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i Kiev. Delegationens uttalade syfte ska vara att bidra till att försöka få till ett slut på stridigheterna.

I västerländsk media betonas främst att det inte är bevisat att de dokument som Putin visade upp är äkta. President Zelenskyj har numera uttryckt uppfattningen att några fredsförhandlingar inte kan bli aktuella innan Moskva återlämnar Krim och fyra andra regioner som annekterats av Ryssland efter folkomröstningar om att uppgå i den ryska federationen.

Putin menar å sin sida att Rysslands införlivande av territorierna har skett helt ”felfritt i termer av internationell rätt och FN-stadgan” och att man haft en legitim rätt att ingripa militärt för att skydda civilbefolkningen i Donbass efter att de lokala myndigheterna brutit sig loss från Ukraina i eftermälet av statskuppen 2014 då den dåvarande ukrainske presidenten Viktor Janokovitch avsattes.

Dokumentet har i skrivande stund inte publicerats i sin helhet.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!