Ryssland: USA tränar IS-terrorister

Det nya kalla kriget

publicerad 31 maj 2023
- av Isac Boman
T.v: Joe Biden. T.h: IS-krigare poserar i propagandafilm.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den ryske underrättelsechefen Sergej Naryshkin hävdar att USA tränar terrorister från Islamiska staten. Syftet uppges vara att destabilisera Syrien och främja imperialistiska intressen.

Enligt Naryshkin ogillar USA Syriens ”positiva trend” där landet med rysk hjälp fått allt bättre relationer med de kringliggande arabländerna. Från amerikanskt håll ska man vara särskilt upprörda över att Syrien tidigare i år återigen blivit beviljade medlemskap i Arabförbundet efter att ha blivit uteslutna 2011 i samband med inbördeskrigets utbrott.

Washington döljer inte sin irritation över framgångarna i Syrien och skulle vilja vända de framväxande trenderna. Som det vanliga verktyget för att genomföra sina subversiva planer tänker de amerikanska underrättelsetjänsterna återigen använda islamiska extremister, nu kända som den ‘moderata oppositionen’”, kommenterar Naryshkin.

Enligt underrättelsetoppen fungerar en amerikansk militärbas nära Syriens gräns vid Jordanien och Irak som högkvarter för den subversiva operationen där ”dussintals” islamister enligt uppgift tränas och dessutom blir allt fler.

Deras led fylls regelbundet på av amerikanerna, som släpper terrorister från fängelser i den ockuperade nordöstra delen av Syrien. Handeldvapen, ammunition och anti-tank missilsystem levereras med lastbil till träningslägren”.

Naryshkin påstår vidare att amerikansk underrättelsetjänst i realtid koordinerar attackerna som sker i södra Syrien och att man riktar in sig på strategiskt viktiga mål.

Det som sticker ut här är den fullständiga cynismen i de uppdrag som de amerikanska handledarna har gett gängledarna. Bland de prioriterade målen finns platser för allmänna sammankomster, butiker och statliga institutioner”.

Naryshkin menar vidare att Syriens allt bättre relationer med sina grannländer stör USA:s imperialistiska ambitioner i regionen – men han tror ändå inte att Washington kommer att lyckas med sina intentioner att förstöra Syrien.

Det finns alltför många förändringar i Mellanöstern i dag som går stick i stäv med Vita husets önskningar. De syriska myndigheterna, som stöds av majoriteten av arabstaterna och deras vänner från andra regioner i världen, har för avsikt att fortsätta att konsekvent arbeta för att återuppliva landet”.

De ryska uppgifterna om fortsatt USA-finansierad terrorism i Syrien har uppmärksammats av ett stort antal medier i Mellanöstern. I västerländsk media är det dock svårt att hitta någon information om händelseutvecklingen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!