Ryssland: USA planerar nytt militärt angrepp mot Syrien

publicerad 27 augusti 2018
Den amerikanska jagaren USS Ross avfyrar en Tomahawk-robot mot Syrien den 7 april 2017.

USA och dess allierade förbereder ett militärt angrepp mot den syriska regeringen, uppger Rysslands försvarsministerium. Angreppet ska enligt Ryssland föregås av en kemvapenattack som skylls på Syriens president Bashar al-Assad.

Det ryska försvarsministeriet hävdar att rebellgrupper som Jabhat al-Nusra planerar att utföra kemvapenattacker mot civilbefolkningen i Syrien. Attackerna ska sedan skyllas på den syriska regeringen och president Bashar al-Assad, vilket ska ge USA en förevändning att angripa Syrien militärt, säger generalmajoren Igor Konasjenkov, talesperson för det ryska försvarsministeriet, enligt ryska RT.

I förra veckan stationerade USA jagaren USS The Sullivans i persiska viken, som är bestyckad med 56 kryssningsrobotar. USA har även stationerat ett bombplan av typen B-1 Lancer, som kan bära 24 kryssningsrobotar, till flygbasen al-Udeid i Qatar. Även Ryssland har flyttat fram sin flotta i Medelhavet då man fruktar ett amerikanskt angrepp, rapporterar Bloomberg.

Tidigare i år och ifjol angrep USA den syriska regeringen militärt genom kryssningsrobotar. Det återstår att se om det blir ett tredje sådant angrepp mot Syrien men Donald Trumps nationella säkerhetsrådgivare John Bolton har sagt att USA kommer angripa den syriska regeringen militärt om de gör sig skyldiga till en kemvapenattack.
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.