Ryssland: USA fortsätter driva biolabb i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 28 mars 2024
- av Jan Sundstedt
Genrebild - forskare i laboratorium.

Ryssland anklagar ännu en gång USA för att i dagsläget driva minst 30 biolaboratorier i Ukraina – detta trots Washingtons påståenden om motsatsen.

Rysslands sändebud till Nederländerna och permanente representant vid OPCW, Vladimir Tarabrin, anklagar USA för att driva 30 biolabb i Ukraina som en del av vad han påstår är ett olagligt militärt-biologiskt program.

Tarabrin hävdar i en intervju med ryska nyhetskanalen Izvestia, att närvaron av amerikanska laboratorier på ukrainsk mark har varit allmänt känd under en tid, med dokument som påstås bekräfta existensen av dessa faciliteter.

Generellöjtnant Igor Kirillov från Rysslands styrkor för kärn-, kemisk- och biologisk skydd uttalade i mars 2022 att 30 sådana biolabb hade identifierats.

Återupptogs under nya namn

Han hävdar att verksamheten återupptogs under nya namn, trots Kiev-regeringens påstådda försök att upphöra med farlig patogenforskning, efter Rysslands militära operation mot Ukraina i februari 2022.

Vladimir Tarabrin menar att USA aktivt hindrar ryska förslag som syftar till att stärka regelverket för konventionen om biologiska vapen, inklusive ett motstånd mot att etablera en robust mekanism för att säkerställa efterlevnad bland deltagande länder.

Ryssland har länge uttryckt oro över dessa laboratorier och riktat hård kritik mot USA för att dessa blockerat förslag till stärkta regelverk för biologiska vapen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!