Ryssland övervägde sälja Karelen tillbaka till Finland

publicerad 22 juli 2019
Saima kanal mellan finska och ryska Karelen.

Ryssland övervägde att sälja Karelen tillbaka till Finland, då Sovjetunionen upplöstes år 1991. Karelen togs av ryssarna under andra världskriget och dess huvudstad – det medeltida finlandssvenska Viborg – blev då ryskt.

Den dåvarande vice utrikesministern Andrej Fjodorov har berättat detta för Helsingin Sanomat. Det återger Svenska YLE. Enligt Fjodorov delgavs dock ingen information om detta till finländarna.

Rysslands nya ledning hade 1991 sammanställt en lista över områden med folkrörelser, som kunde komma att söka autonomi och vars ställning skulle behöva fastställas på internationell nivå. På listan fanns även Karelen. Karelsk nationalism var då, enligt Fjodorov, ett orosmoment för Ryssland.

Enligt dåtida uträkningar var prislappen på Karelen 15 miljarder amerikanska dollar, vilket hade varit ett välkommet tillskott i den magra ryska statskassan.

Fjodorov uppger att finländarna inte visste något om det hela. Han befann sig själv i Finland hösten 1991 och tror sig minnas att frågan var på bordet, men att diskussionerna pågick bakom lyckta dörrar i Rysslands regering. Efter 1994 var frågan inte längre aktuell.

NB Nyhetsbyrån drar sig dock till minnes att det ryska erbjudandet vädrades 1991 av representanter i finska utrikesministeriet, men att Helsingfors betraktade Karelen som ett alltför omfattande och kostsamt ”renoveringsobjekt” och därför tvekade.

 

Christopher Jarnvall/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.