Ryssland och Nato får het linje – första gången sedan kalla kriget

publicerad 3 maj 2015

Nato och Ryssland har skapat en kommunikationskanal som liknar den heta linje som fanns under det kalla kriget.

Nato och det ryska försvarsministeriet har skapat en bilateral kanal för operativ kommunikation för att snabbt kunna lösa akuta frågor i händelse av krissituationer.

Alliansens högkvarter uppger att Nato och det ryska militära befälet för närvarande upprätthåller ständiga kontakter. Befälhavaren för Natos styrkor i Europa och ordföranden i Natos militärkommitté har fått tillgång till förhandlingar med ryska kollegor.

Den nya heta linjens initiativtagare är den tyske utrikesministern Frank-Walter Steinmeier, skriver den tyska tidningen Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Steinmeier har redan uttryck oro i samband med ett samarbetsavbrott mellan Ryssland och Nato. Parterna har enligt honom nästan helt förlorat möjligheten att utbyta informationen om planerade militärövningar och långdistansflygningar.

Den första heta linjen skapades mellan Sovjet och USA efter Kubakrisen 1962. Det var en direkt krypterad telefonlinje som fick namnet den ”röda telefonen” och blivit det kalla krigets symbol.

 

se.sputniknews.com
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.