Ryssland går in i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 24 februari 2022
- av Redaktionen
Vladimir Putin i det officiella uttalandet som gått ut under morgonen.

Under morgonen har Ryssland meddelat att man inlett en militär operation i Ukraina.

I ett officiellt uttalande uttrycker Rysslands president Vladimir Putin flera skäl till vad man benämner som en ”special-operation”.

Dels hänvisar han till att man från Rysslands håll sedan statskuppen i Ukraina 2014, som föranledde annekteringen av Krimhalvön, försökt finna en lösning på situationen i Donbass och Lugansk, men att dessa diplomatiska ansträngningar inte lett någon vart.

Ytterst sätter Putin operationen i ett större sammanhang, där han lägger skulden på västmakterna för att inte leva upp till tidigare garantier man givit om att inte expandera Nato längre österut närmare Rysslands gränser.

Den militära utvecklingen av territorierna som gränsar till våra gränser, om vi tillåter det, kommer att finnas kvar i decennier framöver, och kanske för alltid, och kommer att skapa ett ständigt växande och absolut oacceptabelt hot mot Ryssland, säger Putin.

Det explicita målet man uttrycker är att ”demilitarisera” och ”denazifiera” Ukraina.

Enligt västerländsk mainstreammedia omfattar operationen redan mål bortom Donbass och Lugansk, där bland annat CNN talar om explosioner ”runtom i hela landet”. Enligt vissa ännu obekräftade uppgifter kan det handla om militära mål som attackerats för att slå ut den ukrainska militärens kommando.

USA:s president Joe Biden kallade under natten Rysslands agerande för en ”oprovocerad och orättfärdig attack”. Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg har också reagerat och meddelar att man ställer sig bakom Ukraina trots att landet inte är en medlem i militäralliansen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.