Ryssland: Frankrike skickar 2000 soldater till kriget

Kriget i Ukraina

publicerad 21 mars 2024
- av Isac Boman
Franska soldater i transporthelikopter av typen NH90.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


1760 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Enligt chefen för Rysslands yttre underrättelsetjänst, Sergej Naryshkin, förbereder Frankrike just nu att skicka 2000 soldater till kriget i Ukraina. Han berättar vidare att franska soldater sedan tidigare deltar i striderna mot Ryssland – och att många av dem stupat.

– Det nuvarande ledarskapet i landet (Frankrike) bryr sig inte om vanliga franska människors död eller om generalernas oro. Enligt uppgifter till ryska SVR förbereds redan en kontingent som ska skickas till Ukraina. Inledningsvis kommer den att omfatta cirka 2.000 soldater, säger han till den statliga ryska nyhetsbyrån TASS.

Enligt Naryshkin är ledarskapet för det franska militären oroliga för att ”en så stor militär enhet inte kan överföras och stationeras i Ukraina obemärkt”.

– Den kommer därmed att bli ett legitimt prioriterat mål för attacker från de ryska väpnade styrkorna. Detta innebär att den kommer att drabbas av samma öde som alla fransmän som någonsin har kommit till den ryska världen med ett svärd.

“Macron måste avslöja sanningen”

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat hur Frankrikes president Emmanuel Macron övervägt att skicka fransmän till kriget mot Ryssland och hur Polens utrikesminister avslöjat att Nato-länder redan nu har soldater på plats.

Naryshkin menar också att franska soldater redan deltar i striderna – i hemlighet, och att många av dem också har stupat – något som också hemlighållits av franska makthavare.

– Förr eller senare måste Macron avslöja den hemska sanningen, men han kommer att sträva efter att fördröja bekännelserna så mycket som möjligt.

– Som de säger i Elyseepalatset har antalet döda fransmän ‘redan överskridit en psykologiskt signifikant tröskel’. Att släppa sådana känsliga uppgifter kan få medborgarna att protestera, särskilt mot bakgrund av de massiva protesterna mot regeringen från bönder över hela landet, fortsatte han.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!