Ryssland: Fientliga handlingar kommer bemötas med kraft

publicerad 6 juni 2021
- av Markus Andersson

Kort efter att den ryske presidenten Vladimir Putin deklarerat att Ryssland kommer att ”slå ut tänderna” på alla som angriper landet så förtydligar sekreteraren i det ryska säkerhetsrådet att fientliga handlingar mot Ryssland inte bara kommer att bemötas med ekonomiska sanktioner – utan även med full kraft.

Sekreteraren Nikolaj Patrusjev förklarar i en intervju med Rossiyskaya Gazeta att landets nationella strategi innebär att man är villiga och kapabla att använda kraft mot angripare och att det hela handlar om att öka säkerheten i den ryska intressesfären.

– Den nya versionen av den nationella säkerhetsstrategin betonar Rysslands önskan att öka förutsägbarheten, tilliten och säkerheten i den internationella sfären… Samtidigt så noterar den legitimiteten av symmetriska och asymmetriska åtgärder för att förhindra och förtrycka fientliga handlingar som hotar Rysslands suveränitet och territoriella integritet.


Annonser:


Enligt Patrusjev ska Ryssland framöver fokusera mer på ”kraftfulla tvångsåtgärder” mot krafter som bedöms som fientliga mot Ryssland.

Ett exempel på detta är hur Ryssland sparkade ut 20 tjeckiska tjänstemän efter att Tjeckien tidigare deporterat 18 ryska diplomater från landet. President Putin varnade kort därefter utländska ledare att den som hotar Rysslands nationella säkerhet kommer att ”ångra sina handlingar mer än de någonsin har ångrat någonting tidigare”.

Den nya säkerhetsstrategin kommer också fokusera på att öka Rysslands internationella konkurrenskraft och öka möjligheterna för ekonomisk tillväxt i landet. En uttalad målsättning är att ekonomin ska bli mer resistent mot sanktioner av olika slag.

– En viktig förutsättning för att säkerställa ekonomisk säkerhet är att göra sig beroende av intern potential och oberoende lösningar för problem som Ryssland kan stöta på samtidigt som man bibehåller en öppenhet för ömsesidigt fördelaktigt samarbete med andra länder, konstaterar Patrusjev.

Trots den hårda retoriken föreslår han också att Ryssland och USA når en lösning i sina konflikter och han hoppas att amerikanerna inser att ett samarbete och goda relationer är det bästa för båda parter.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.