Rysslands försvarsministerium anklagar Storbritannien för att ha hjälpt till att genomföra drönarattacken mot hamnstaden Sevastopol på Krim.
Brittiska specialister ska ha övervakat attacken som Ryssland beskriver som en terroristoperation och man betonar att Storbritannien kommer att hållas ansvariga för fortsatta aggressioner.
Attacken mot hamnstaden, där Rysslands Svartahavsflotta befann sig, genomfördes enligt ryska RT med nio luftburna och sju vattenburna drönare som samtliga ska ha skjutits ner av Ryssland. Dådet ska också ha resulterat i mindre skador i hamnen och på ett ryskt fartyg.
Det ryska försvarsministeriet anklagar Storbritannien för att ha bistått i attacken och menar att en brittisk specialenhet först utbildat ukrainska militärer i denna typ av krigföring och att attacken sedan genomförts under brittisk övervakning.
Ryssland menar även att samma förband inom den brittiska flottan kan ha deltagit i planeringen och genomförandet av attackerna mot Nord Stream 1 och 2 i september.
Efter drönarattacken kallade Ryssland också upp den brittiske ambassadören för att protestera och varnade för att de fientliga handlingarna ”kan leda till oförutsägbara och farliga konsekvenser”.
”Om aggressionerna som riskerar att göra (Storbritannien) till en aktiv part i konflikten fortsätter så kommer den brittiska sidan att ensamt bära ansvaret för de negativa konsekvenserna och de ökade spänningarna mellan våra länder”, konstaterar Rysslands utrikesministerium i ett uttalande.
I en intervju med Sky News konstaterar Rysslands ambassadör Andrej Kelin att man är helt säkra på att Storbritannien deltog i attacken.
– Vi är mycket väl medvetna om brittiska specialisters deltagande i träningen, förberedelserna och genomförandet av våld mot rysk infrastruktur och Rysslands Svartahavsflotta. Vi vet att det här har skett.
Kelin hävdar också att bevis på den brittiska inblandningen har skickats över till den brittiske ambassadören och kommer att offentliggöras inom en snar framtid.
– Det är farligt eftersom det eskalerar situationen. Det kan ta oss till en punkt där det inte finns någon återvändo, säger han och förtydligar snabbt att en återvändo förvisso alltid är möjlig, men att man bör undvika att eskalera situationen.
– Det här är faktiskt en varning att Storbritannien är för djupt involverade i den här konflikten. Det betyder att situationen blir farligare och farligare.
Kelin betonar vidare att Ryssland inte har några planer på att använda kärnvapen i Ukraina och menar att ”ett kärnvapenkrig aldrig kan vinnas och aldrig bör utkämpas”.
Den brittiska regeringen har förnekat all inblandning i attacken mot Ryssland och hävdar att anklagelserna är falska och skapade i syfte att ta bort fokus från vad man beskriver som Rysslands militära misslyckanden i Ukraina.