Ryssland: ”Biden och hans medbrottslingar måste hållas ansvariga”

Det nya kalla kriget

publicerad 10 februari 2023
- av Isac Boman
Statsdumans talman Vjatjeslav Volodin är övertygad om att USA:s president beordrade attentatet.

Efter avslöjandet om att USA och Norge under täckmantel gemensamt ska ha sprängt Nord Stream kräver nu ryska makthavare att en internationell utredning genomförs. Statsdumans talman Vjatjeslav Volodin vill dessutom att de skyldiga till ”terroristattacken” ersätter de drabbade länderna ekonomiskt.

Den publicerade faktan ska ligga till grund för en internationell utredning. Biden och hans medbrottslingar bör hållas ansvariga, samt betala skadestånd till de länder som drabbats av terrorattacken”, skriver han på Telegram.

Vita huset har avfärdat rapporten om att det var USA och deras Nato-allierade Norge som låg bakom attentatet och hävdar att anklagelserna är ”fullständig fiktion”.

Många anser dock att uppgifterna med det detaljerade händelseförloppet är mycket trovärdigt. Ryssland som redan tidigare anklagat USA för sabotaget menar att det nu är hög tid för amerikanska makthavare att svara på frågor om sin inblandning.

Det ryska utrikesministeriet kräver efter avslöjandet också en omfattande utredning och Kremls pressekreterare Dmitrij Peskov menar att de skyldiga måste ställas till svars för sitt agerande.

– Det är omöjligt att lämna detta utan att hitta förövarna och straffa dem, säger han och kallar sabotaget av gasledningarna för ”en attack på kritisk infrastruktur som saknar motstycke”.

Sedan tidigare har Ryssland hänvisat till icke redovisade fynd som tyder på ”anglosaxisk inblandning” i attackerna och enligt Peskov finns det en ”tydlig överlappning” mellan Seymour Hershs avslöjanden och den data som Ryssland själva kommit över.

Peskov hävdar vidare att det i tysthet pågår försök att stoppa seriösa och omfattande utredningar av händelserna vid Nord Stream och att resultaten från de mindre undersökningar som genomförts ännu inte har producerat ”några konkreta resultat”.

– Om någon gjort en sådan sak en gång kan de göra det var som helst i världen en andra gång. Det finns inte så många länder i världen som kan utföra ett sådant sabotage, varnar Peskov vidare.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


124 440 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.