Ryssland: “Bevisat att Ukraina planerade invasion”

Kriget i Ukraina

publicerad 9 mars 2022
- av Isac Boman
Rysslands utrikesministerium menar att Ukraina planerade en storskalig invasion.

Rysslands utrikesdepartement har publicerat flera beslagtagna och säkerhetsklassade dokument som man menar bevisar att man föregått en invasion från ukrainsk sida av separatistrepublikerna Donetsk och Luhansk.

Säkerhetsklassade dokument (order från befälhavaren för Ukrainas nationalgarde) förvärvade av det ryska försvarsdepartementet bekräftar utan en skugga av tvivel: Kiev- regimen förberedde i hemlighet en offensiv operation mot Donbass, planerad att äga rum under mars 2022”, skriver man i ett uttalande och bifogar där flera av dokumenten.

Den ryska statsägda nyhetskanalen RT rapporterar också att den ryska militären kommit över dokumenten som tycks visa hur Ukraina planerade en omfattande offensiv mot folkrepublikerna, men att Ryssland agerade först genom sitt intåg i Ukraina.

Det är sex sidor som hittills publicerats och som påstås ha beslagtagits av ryska trupper i Ukraina. Dokumenten är skrivna på ukrainska och påstås ha stämplar och signaturer som vittnar om att de är autentiska och kommer från det ukrainska nationalgardets interna kommunikation. Någon oberoende verifiering av dess äkthet har dock ännu inte gjorts.

Det framgår bland annat hur nationalgardets befälhavare, överstegeneralen Mykola Balan, beordrade sina trupper att förbättra sin förmåga att genomföra krigföring mot utbrytarrepublikerna i Donbass.

Enligt RT framgår det också att många av förberedelserna inför invasionen redan var klara under februari månad och att 28 februari sattes som slutdatum då alla förberedelser skulle vara slutförda. Instruktionerna påstås också ha baserats på direktiv direkt från den ukrainske presidenten Voldomyr Zelenskyj.

Den ryska militären menar att dokumenten är ett tydligt tecken på att Kiev-regimen planerat en omfattande militär offensiv mot separatisterna i Donbass, som skulle ha ägt rum under mars månad. Man pekar bland annat på att det i dokumenten läggs särskilt fokus på de ukrainska soldaternas mentala hälsa och förmåga att hantera risker när de följer order.

– Vi kommer väl ihåg uttalandena från regimen i Kiev som sedan spreds av västerländsk media i februari där man påstod att det inte fanns några planer på en militär erövring (av folkrepublikerna) och deras beslutsamhet att lösa alla frågor med hjälp av diplomati. Men originalen av det ukrainska nationalgardets hemliga krigsdokument visar slutgiltigt att dessa påståenden var falska, kommenterar den ryske generalmajoren Igor Konashenkov från det ryska försvarsdepartementet.

Enligt Konashenkov är den stora frågan nu huruvida USA eller andra västländer varit involverade i den planerade invasionen och i så fall i vilken omfattning. Nato-länder har tidigare beväpnat och tränat det ukrainska nationalgardet i åratal, menar man vidare.

Även västerländsk och ukrainsk media har lyft fram det ryska utspelet samtidigt som man poängterar att uppgifterna inte är bekräftade och att underrättelsetjänster länge “varnat för” att Ryssland kan använda falsk information för att motivera ett angrepp på Ukraina.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!