Ryskt försök att stoppa Jehovas vittnen misslyckas

publicerad 23 januari 2014

Det världsomfattande religiösa samfundet Jehovas vittnen har gått segrande ur en rättslig fejd mot ryska myndigheter. Jehovas vittnens webbplats kommer därför inte att stängas ner i landet.

En regional domstol i Tver bestämde i augusti förra året att hemsidan JW.org skulle censureras i hela Ryssland. Domen överklagades och nu får Jehovas vittnen rätt, vilket betyder att sidan, med 900 000 besökare om dagen världen över, kommer att kunna läsas i Ryssland,

Hemsidan JW.org är ett underbart verktyg för de i vårt land som söker efter information om bibeln och som inte är politiskt anslutna över huvud taget, säger Grigory Martynov, talesperson för samfundets ryska avdelning, till JW.org.

Jehovas vittnen har tidigare ställts inför rätta av myndigheter runt om i Ryssland för ”extremism”. I huvudstaden Moskva fattades 2004 ett domstolsbeslut som fick samfundets lokala avdelning att upphöra. 2010 ansåg en annan domstol att beslutet var olagligt och organisationen återuppstod.


Fakta: Jehovas vittnen

Jehovas vittnen är ett religiöst samfund som anser sig vara den enda direkta fortsättningen av den ursprungliga kristna kyrkan, från första århundradet efter Kristus.

Samfundet är välkänt för sitt missionerande (genom bland annat dörrknackning) de missionerar eftersom de anser sig följa Jesu ord i Matteus 28:19,20

Samfundet hade cirka 7,96 miljoner medlemmar i världen enligt egen statistik från september 2013.

Källa: Wikipedia




Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.