Ryska UD: ”Den västerländska krigspropagandan har misslyckats”

Krisen i Ukraina

publicerad 15 februari 2022
- av Isac Boman
Rysk stridsvagn av typen T-90.

Ett stort antal ryska trupper har lämnat den ukrainska gränsen och återvänt till sina militärbaser. Det ryska utrikesdepartementet säger i ett uttalande att den västerländska krigspropagandan har misslyckats och att den 15 februari 2022 kommer att gå till historien.

Enheter i det södra och västra militärdistriktet, som färdigställt sina uppgifter, har redan börjat lasta räls- och vägtransporter och kommer i dag börja röra sig tillbaka till sina garnisoner”, kommenterar ryska UD enligt statskanalen RT.

Maria Zakharova, talesman för det ryska utrikesdepartementet är på Facebook tydlig med att det hela bör ses som ett stort misslyckande och fiasko för krigshetsande krafter i Väst.

Den 15 februari 2022 kommer att gå till historien som dagen då västerländsk krigspropaganda misslyckades. Utskämd och förstörd utan att ett enda skott avfyrades”, skriver hon.

Den frispråkiga talesmannen konstaterar vidare att det är tydligt att det inte är Ryssland som är Ukrainas riktiga fiende – utan den inhemska eliten som var mycket snabba med att lämna det egna landet när de trodde att krig hotade.

När Ukrainas president vädjade till tjänstemän, oligarker och politiker som lämnat landet på grund av rädsla för krig och ovilja att försvara sitt hemland att återvända så blev det tydligt att den här statens fiende inte är Ryssland. Ukrainas fiende är deras elit.”

Zakharova menar vidare att USA:s försök att skapa en bild av en mycket snart stundande rysk invasion handlar om att skapa rädsla och panik och att stormakten inte heller bör betraktas som en vän till Ukraina.

Beskedet har omedelbart också lett till sjunkande gaspriser och en allmän optimism på börsmarknaderna, rapporterar Bloomberg.

Under tisdagen kommer det ryska parlamentet att rösta om huruvida man ska be president Vladimir Putin att officiellt erkänna utbrytarregionerna Donetsk och Luhansk i östra Ukraina som oberoende stater.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.