Ryska soldater: Tysklands armé slåss i Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 25 september 2023
- av Markus Andersson
Tysk pansarvagn av typen Leopard II.

En rysk spaningsgrupp vittnar om hur en tysk pansarvagn som de förstörde också hade en besättning som bestod helt av soldater från Tysklands försvarsmakt Bundeswehr.

Ett ryskt spaningsteam har förstört en tysklevererad Leopard-stridsvagn från den ukrainska militären i närheten av Zaporozhye. Besättningen ska ha bestått uteslutande av tyska Bunderswehr-soldater, berättar det ryska gruppbefälet för statskanalen Sputnik.

– När vi stoppat en annan offensiv och förstört Leoparden, rörde vi oss till det brända fordonet i hopp om att fånga ’tungan’. Då såg vi att besättningens förare och mekaniker var allvarligt skadad och att de andra var döda. När mekanikern vaknade började han skrika ’nicht schießen’ (’skjut inte’ på tyska).

– Mekanikern upprepade flera gånger att han inte var en legosoldat utan en soldat i Bundeswehr och att han och de övriga i besättningen var medlemmar i samma enhet i den tyska armén, berättar gruppbefälet vidare.

Den tyske soldaten ska också ha namngett sin brigad och förflyttningsplats innan han avled av sina skador några minuter senare.

Risk för eskalering

Utöver de ryska soldaternas vittnesmål har uppgifterna ännu inte bekräftats. Om de är korrekta innebär det att den tyska armén och tillika ett Nato-land strider på plats i Ukraina och har gått till direkt angrepp mot Ryssland – denna typ av upptrappning har Ryssland tidigare varnat för och deklarerat att man vid en sådan situation kommer att tvingas ta till militära svar.

Ingen av Ukrainas allierade i Väst har hittills officiellt förklarat krig mot Ryssland eller gått in med sin egen militär – istället har fokus lagts på ekonomiska sanktioner, militärt stöd och utbildning till Ukraina samt ett stort antal utländska frivillig- och legosoldater som rest för att slåss på Ukrainas sida.

Ett viktigt skäl som ofta angetts för att inte gå in direkt militärt i kriget är att det land som väljer att göra det också gör sig själv till legitim måltavla för ryska motattacker. Det har också funnits en rädsla för att situationen ska eskalera så till den grad att ett kärnvapenkrig blir en reell risk.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!