MORGONDAGENS DAGSTIDNING – måndag 13 januari 2025

måndag 13 januari 2025

Ryska avancemang vid fronten i östra Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 16 december 2024
– av Jan Sundstedt
Ukrainakriget Ryska enheter Donetsk
Ryska soldater från styrkan ”Vostok” i strid vid södra Donetskfronten.

Ryska styrkor avancerar snabbt i Donbass och närmar sig strategiskt viktiga Pokrovsk. Samtidigt hävdar Ryssland att fyra amerikanska Patriot-luftvärnssystem har förstörts, vilket kan vara ett hårt slag mot Ukrainas försvar.

Som svar på utvecklingen har Ukraina genomfört en omorganisation i sin militära ledning för att möta hotet.

– Yelizavetivka, Veselyi Hai, Hannivka, Trudove och Uspenivka har fallit, rapporterade källor under helgen.

Kurakhove, söder om det strategiska logistiknavet Pokrovsk, uppges vara på väg att falla. Ryska styrkor sägs kontrollera 90 procent av stadens civila byggnader.

Ukrainska motoffensiver från byar som Pishchane har hittills inte lyckats hejda den ryska framryckningen. Ryska styrkor har dessutom hissat sin flagga i Hannivka och tagit kontroll över samhället Pushkine, norr om Pokrovsk.

Samtidigt stärker Ryssland sina positioner vid Oskilfloden och utvidgar sitt brohuvud mot Dvorichna. Dessa avancemang utgör den snabbaste ryska framryckningen sedan krigets inledning i februari 2022.

På grund av rapporteringsrestriktioner från båda sidor är det svårt att verifiera uppgifterna från de ukrainska stridsfälten.

Pokrovsk – en frontstad

Ryska styrkor närmar sig Pokrovsk, en strategiskt viktig stad i östra Ukraina. Enligt proryska krigsbloggare har avancerade specialförband redan nått stadens område, som är en viktig knutpunkt för både väg- och järnvägstransporter, rapporterar Reuters.

Pokrovsk, en av landets viktigaste leverantörer av koks till Ukrainas stålindustri, har fortfarande omkring 11 000 civila som lever under konstant beskjutning. All kritisk infrastruktur – el, vatten och gas – är förstörd, enligt ukrainska myndigheter.

Militäranalytiker varnar för att ett fall av Pokrovsk skulle vara ett betydande bakslag för Kiev och potentiellt flytta konflikten närmare centrala Ukraina, vilket skulle försvåra landets försvar ytterligare.

Enligt Moskvas försvarsdepartement har ryska styrkor under den senaste månaden tagit över 300 kvadratkilometer territorium i östra Ukraina.

Nordkoreaner i strid?

De ryska avancemangen hotar att försämra de ukrainska styrkornas tillgång till viktiga transportleder i området. Om Pokrovsk faller kan Ryssland få ett strategiskt övertag och enklare avancera mot Chasiv Jar, som ligger på högre mark och ger kontroll över ett större område.

Enligt ukrainsk underrättelsetjänst har minst 30 nordkoreanska soldater, som strider för Ryssland, dödats eller skadats i den västryska regionen Kursk. Där försöker ukrainska styrkor under hårt tryck desperat behålla ett fotfäste.

Detta är första gången Kiev ger en så detaljerad rapport om nordkoreanska förluster sedan Pyongyang började skicka soldater för att stödja Moskva.

Ryska uppgifter: Patriotsystem förstörda

Ukrainas försvarsledning har reagerat på den senaste utvecklingen genom att ersätta general Oleksandr Lutsenko med general Oleksandr Tarnavskiy som befälhavare för den operativa och taktiska ledningen i Donetsk.

Lutsenko har länge kritiserats av ukrainska militärbloggare och politiker för sitt misslyckande med att stoppa de ryska styrkornas framfart.

Samtidigt hävdar Moskva att ryska flygstyrkor och artillerigrupper har förstört fyra amerikanska Patriot-luftvärnssystem, inklusive ett stridsledningsfordon, en AN/MPQ-65-radarstation och fyra avfyrningsplattformar. Uppgifterna rapporteras bland annat av ryska statskanalen RT.

Kriget har intensifierats ytterligare genom Ukrainas användning av amerikanska ATACMS-missiler mot ryska mål, vilket Biden-administrationen godkände förra månaden.

Slovakiens ledare om Zelenskyj: ”En tiggare och utpressare”

Kriget i Ukraina

publicerad Igår 10:53
– av Isac Boman
Robert Fico och Volodymyr Zelenskyj har idag en minst sagt frostig relation.

Slovakiens premiärminister, Robert Fico, går till hårt angrepp mot Volodymyr Zelenskyj, Ukrainas president, och anklagar honom för att dra omkring i Europa och ägna sig åt ”tiggeri och utpressning” – någonting som måste upphöra.

– Jag är inte här för att hålla Zelenskyj i handen och jag måste erkänna att jag är trött på honom ibland. Han reser runt i Europa och tigger och utövar utpressning och ber andra om pengar… Detta måste få ett slut, deklarerade slovaken i parlamentets utrikesutskott under fredagen.

Den frispråkige Fico har länge varit mycket kritisk till Västs närmast gränslösa stöd till Kiev och påpekat att Ukraina inte är kapabla att besegra Ryssland på slagfältet, och därför istället måste söka en diplomatisk lösning på konflikten.

Kort efter att han tillträdde, 2023, stoppade Fico också det militära stödet till Ukraina och lovade att lägga in sitt veto mot landets potentiella anslutning till Nato, och han har också erbjudit sig att vara värd för fredssamtal mellan Moskva och Kiev.

”Slovakien befinner sig inte i krig”

Den slovakisk-ukrainska relationen försämrades kraftigt när Kiev vägrade förlänga sitt transitavtal med ryska Gazprom efter att detta gick ut vid årsskiftet, vilket i praktiken innebär att flödet av rysk naturgas till EU-länder som Österrike, Italien och Slovakien stryps.

Just Slovakien, som inte har någon egen kust, uppges vara särskilt beroende av den ryska gasen, och denna har tidigare täckt cirka 60 procent av landets totala efterfrågan. Fico har krävt kompensation från Kiev och utlovat motåtgärder, eventuellt genom att strypa elförsörjningen och det humanitära biståndet till Ukraina.

– Varken Slovakien eller EU befinner sig i krig. Vi har ingen anledning att tolerera Zelenskyjs äventyr, särskilt med tanke på det stöd som Slovakien och EU redan ger till Ukraina, förklarade premiärministern i ett tal tidigare i veckan.

Varnat för tredje världskrig

Under torsdagen träffade Robert Fico också EU:s energikommissionär, Dan Jorgensen, för att diskutera situationen och hur denna kan lösas.

– Vi har ett jävligt allvarligt problem, konstaterade Slovakiens ledare inför det mötet.

Nya Dagbladet har tidigare uppmärksammat hur Robert Fico varnat för att kriget i Ukraina riskerar att eskalera till ett tredje världskrig och hur han utsattes för ett mordförsök förra året.

– Faktum är att Ukraina bara utnyttjas för geopolitiska syften, för att försvaga Ryssland ekonomiskt och internationellt. Jag fruktar att Väst för dessa geopolitiska måls skull kommer att bekämpa Ryssland till den sista ukrainske soldaten, och vi är inte långt från detta mål, har han bland annat sagt.

Bilderbergprofilens AI-teknik lär mördardrönare identifiera ryssar

Kriget i Ukraina

publicerad 6 januari 2025
– av Markus Andersson
Peter Thiel är medlem i styrkommittén för den okända Bilderberggruppen och leder det kontroversiella företaget Palantir.

Ukraina har tidigare kallats för ett ”testlaboratorium för framtidens krig”. Med hjälp av det USA-baserade företaget Palantir, som leds av en profilerad medlem i styrkommittén för den ökända Bilderberggruppen, har man nu tagit fram drönare som automatiserar dödandet och med hjälp av AI identifierar ryska soldater.

Peter Thiel är inte bara medlem i styrgruppen för det globalistiska maktnätverket Bilderberggruppen. Hans företag Palantir, som beskrivits av magasinet Time som ”2000-talets AI-vapenhandlare”, har tagit fram teknologi som gör att drönare nu utan mänsklig inblandning påstås vara kapabla att detektera ryska soldater och andra ”fientliga mål”. Utifrån kännetecken som uniformer, vapen och mänskliga rörelsemönster kan drönarna inte bara identifiera mål för sina attacker, utan även självmant utföra dem.

Ukrainsk-amerikanske David Kirichenko, forskare inom bland annat cyberkrigföring och militära strategier och aktiv vid den neokonservativa tankesmedjan Henry Jackson Society, menar i sammanhanget att man ser att AI och teknik utan direkt mänsklig inblandning ska spela en viktigare roll på framtidens slagfält och att Ukrainakriget nu ger en föraning om detta.

Med tiden kommer slagfältet att bli en strid mellan algoritmer. I takt med att världen blir mer digitaliserad kommer teknikens inflytande på krigföringen bara att öka. Billiga drönare har redan förändrat slagfältet och påskyndat båda sidors behov av att anpassa sig och utveckla nya tekniska framsteg”, menar han.

I slutändan har kriget mellan Ryssland och Ukraina visat på behovet av att Nato-länderna tar till sig och anpassar sig till de tekniska framstegen i Ukraina, varav många kommer från kommersiell teknik direkt från hyllan. Nato måste förbereda sig för framtidens krigföring, där det första storskaliga drönarkriget snabbt övergår till det första AI-drivna kriget”, skriver han vidare.

Foto: АрміяInform/CC BY 4.0

”2000-talets AI-vapenhandlare”

Det uppges att AI-tekniken förbättrat drönarnas förmåga ”att träffa fienden” från knappt 50 procent 2023 till närmare 80 procent under 2024 – och Palantir beskrivs av magasinet Time som avgörande för utvecklingen.

Ett exempel är spaningsdrönaren SAKER, som använder Palantirs AI och som påstås på egen hand kunna identifiera olika typer av fientliga mål och sedan i realtid vidarebefordra denna till sin kommandopost, som väljer när och hur fienden ska träffas.

Ukraina och dess allierade ska vara särskilt begeistrade över AI:ns förmåga att på egen hand förbättra sina förmågor och ”lära sig” att identifiera mål genom att titta på videoklipp föreställandes ryska styrkor.

Allvarliga moraliska aspekter

Även om man från ukrainsk sida gärna utnyttjar den nya tekniken för att bättre kunna stå emot ett numerärt och vapenmässigt överlägset Ryssland pekar kritiker på att det finns allvarliga moraliska aspekter som bör betänkas.

Bland annat det faktum att den artificiella intelligensen plötsligt får mandat att avgöra vem som är ”fiende”, och även agera och på detta sätt automatisera dödandet, kan enligt bedömare leda till katastrofala konsekvenser. Bland många aspekter nämns bland annat riskerna för civilbefolkningen, om dessa felidentifieras på grund av exempelvis sitt ”rörelsemönster” och plötsligt markeras som fientliga mål.

Försvarare av teknologin hävdar att det i slutändan ändå är människor som avgör vilka mål som ska förgöras, medan kritiker pekar på att det finns stor risk att man ändå förlitar sig för mycket på ett verktyg som inte har kapacitet att bedöma nyanser på ett slagfält på samma sätt som en mänsklig operatör.

Deserteringar ett växande problem för Ukraina

Kriget i Ukraina

publicerad 6 januari 2025
– av Jan Sundstedt
Volodymyr Zelenskyj Ukraina
Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj tvingas se på när allt fler av landets soldater deserterar och håller sig undan mobilisering.

Allt fler ukrainska soldater deserterar eller undviker inkallelse för att slippa det utdragna kriget mot Ryssland. Enligt uppgifter från Ukrainas åklagarmyndighet har fler fall av desertering rapporterats under 2024 än under de två tidigare åren av krig.

Bristen på rotation och uteblivna förstärkningar uppges vara nyckelfaktorer bakom utvecklingen.

Ukrainas president, Volodymyr Zelenskyj, erkände nyligen i en intervju med ukrainska Telemarathon, ett TV-sänt insamlingsevenemang som pågår under många timmar per dag och vars syfte är att samla in pengar till ett välgörande, politiskt eller annat ändamål, att antalet desertörer inom Ukrainas militär ökade kraftigt under 2024.

Framförallt har antalet fall av desertering eskalerat under våren och sommaren.

Fallen av desertering ökade 2024, men har minskat sedan september eller oktober. Ett långt krig är ett långt krig. Vårt folk håller ut, men de blir trötta. De blir trötta överallt, medgav Zelenskyj under samtalet.

Nato-tränad fransk brigad hårt drabbad

Enligt tidningen Newsweek har Ukrainas myndigheter inlett över 100 000 åtal av desertering sedan kriget inleddes i februari 2022. Under 2024 har enligt uppgifter över 60 000 fall registrerats fram till oktober.

I flera registrerade fall lämnar soldater sina positioner utan tillåtelse, mot bakgrund av exempelvis utebliven rotation samt en alltmer pressad krigssituation. Faktorer som gjort desertering till det enda alternativet för många, rapporterar Financial Times.

Ukraina har nyligen inlett en granskning av den franskutbildade 155:e ”Anne of Kyiv”-brigaden, efter anklagelser om desertering, misskötsel och bristande ledarskap.

Uppgifter gör gällande att över 1 700 soldater har deserterat från brigaden, vilket lett till organisatoriskt kaos och väckt frågor om det militära styret i regionen.

Samtidigt uppges att minst 50 soldater rapporteras ha rymt redan under utbildningen i Frankrike. En utredning pågår nu för fullt för att klargöra omfattningen och orsakerna till problemen.

Förstärkningar dröjer

Den ukrainska regeringen har försökt motverka problemet genom att avkriminalisera första gångens deserteringar, förutsatt att soldaterna återvänder till tjänstgöring innan 1 januari 2025. Samtidigt har mobiliseringsåldern sänkts till 25 år och straffen för att undvika inkallelse har skärpts.

Trots detta rapporteras utbredda problem med att få in nya rekryter. Videoklipp på sociala medier visar hur militär personal genomför inkallelser vid busshållplatser, stormar arbetsplatser och knackar dörr i bostadsområden – något som ytterligare förstärkt motståndet mot mobilisering.

Zelenskyj menar att bristen på reserver är en bidragande faktor till att Ryssland avancerar.

Det finns inte många reserver. Varför? För att inte allt [material] har kommit fram för att förstärka reserverna.

Enligt Ukrainas presidentkansli och kommunikationsrådgivaren Dmytro Lytvyn har förseningar i leveranser av vapen och utrustning försvårat situationen ytterligare.

Vi kan inte kompensera för våra partners förseningar i beslutsfattande och leveranskedjor med våra soldaters liv och våra yngsta killars liv, uppgav en icke namngiven källa i Ukrainas presidentkansli för Reuters.

Omfattande konsekvenser

Enligt Associated Press var desertering en av huvudorsakerna till att den ukrainska fästningen Vuhledar föll i oktober.

– Det är uppenbart att vi, rent ut sagt, redan har pressat vårt folk till det yttersta, kommenterar vad som uppges vara en anonym officer inom Ukrainas 72:a brigad.

Under 2024 har Ryssland gjort betydande framryckningar i östra Ukraina, inklusive intagandet av Avdiivka –  en stad med stor strategisk betydelse som länge fungerat som en försvarslinje för ukrainska styrkor.

Samtidigt hotar ryska styrkor nu Pokrovsk, en viktig logistisk knutpunkt som utgör ett nav för transporter och militära förnödenheter.

Under det att båda sidor kämpar med att fylla sina led har USA uppmanat Ukraina att ytterligare sänka mobiliseringsåldern till 18 år, ett förslag som mött stark kritik.

Ukraina soldater
Ukrainska soldater vid fronten (arkivbild). Foto: Ukrainas försvarsministerium/CC BY-SA 2.0

Oviss framtid

Det återstår att se hur den politiska utvecklingen i omvärlden kommer att påverka situationen i Ukraina. Särskilt med tanke på den tillträdande amerikanske presidenten Donald Trumps löften om att förändra USA:s Ukraina-politik.

Trump har bland annat uppgett att han planerar att minska det militära stödet till Ukraina och ”avsluta konflikten på en dag”, ett uttalande som väckt frågor om framtiden för det amerikanska engagemanget i regionen.

Ryssland: USA-tillverkat stridsflyg nedskjutet

Kriget i Ukraina

publicerad 29 december 2024
– av Redaktionen
Ett F-16-plan uppges kosta cika 250 miljoner kronor och uppåt - beroende på hur det är utrustat.

Kreml uppger att ett amerikansktillverkat stridsflygplan av typen F-16 Fighting Falcon skjutits ner över regionen Zaporizhzhia tidigare i veckan.

Ett F-16-flygplan sköts ner i Zaporizhzhia-regionen på sin startplats”, uppgav den ryska statliga nyhetsbyrån RIA Novosti via den sociala meddelandeappen Telegram på torsdagen.

Enligt Vladimir Rogov, en ledande företrädare för regionens ryska administration var ”F-16-planet i position för att avfyra en missil mot regionen, men sköts ned”.

Det amerikanska försvarsdepartementet har inte velat bekräfta eller dementera nedskjutningen utan istället hänvisat journalister vidare till Kiev för frågor och kommentarer.

Även tidigare har det figurerat uppgifter om att Ryssland skjutit ner F-16-plan, men dessa har inte verifierats. I augusti totalförstördes dock ett av de amerikanska multirollsflygplanen – bara veckor efter att de levererats till Kiev.

Enligt ukrainsk militär kraschade planet i samband med en rysk attack, det är dock fortfarande oklart huruvida planet faktiskt eliminerades av ryska styrkor – eller om det var Ukraina själva som av misstag råkade skjuta ner eller på annat sätt förstöra det.

Kostar hundratals miljoner

Varje stridsflygplan bedöms kosta motsvarande cirka 250 miljoner kronor och uppåt och uppges vara svårare att skjuta ner än andra plan då man kan förse dem med störningskapslar och annan avancerad utrustning.

Även om F-16 utvecklats för det amerikanska flygvapnet används det idag av ett 20-tal länder runt om i världen och har sammanlagt producerats i närmare 5000 exemplar.

Israel var det första landet som använde planet i strid i samband med att en syrisktillverkad helikopter i PLO:s tjänst helikopter sköts ner över Libanon 1981. Sedan dess har modellen använts i ett stort antal krig och konflikter runt om i världen – bland annat i Afghanistan, Irak och Jugoslavien.