Roskildefestivalen – Varningsarmband delades ut till tafsare

publicerad 11 juli 2022
- av Sofie Persson
Rockbandet Idles spelning på Roskilde 2022.

Varningsarmband delades ut av säkerhetsvakter till besökare som tafsade på andra under Roskilde-festivalen i ett försök att tackla sexuella ofredanden.

Förra veckan gick danska Roskildefestivalen av stapeln efter att ha pausats under coronakrisen. Under 2019 hade festivalen rekordmånga anmälda våldtäkter och generellt brukar festivaler ha en hel del problem med diverse sexuella ofredanden och trakasserier, något som verkar vara svårt att få bukt med.

I år använde sig dock Roskildefestivalens arrangörer av ett nytt sätt att tackla så kallade ”tafsare” och har under festivalveckan delat ut ”varningsarmband”. Det innebär att om man tafsat på en annan människa mot deras vilja byttes festivalarmbandet ut mot varningsarmbandet istället. Skulle besökaren upprepa sitt beteende måste man dock lämna festivalområdet.

Varningsarmbandet handlar om att signalera att vi faktiskt menar det. Vi tar bort armbandet du redan har och sätter på ett nytt armband så att det blir tydligt att du har fått en varning. Om vi ​​pratar med dig igen av samma anledning vid ett senare tillfälle får du inga fler varningar. Då är det tack och hej, sade säkerhetschefen Morten Therkildsen till Danmarks Radio.

Therkildsen poängterar också att om det handlar om sexuella övergrepp är det alltid en polisanmälan som gäller, däremot är det oklart var man anser att gränsen går. Han är dock medveten om att armbanden kommer att ge upphov till kritik, men menar att det är viktigt att föra en dialog i ämnet.

Vissa kommer att kritisera oss för att vi gör för mycket, andra för att vi gör för lite, sade Therkildsen.

I Sverige fick polisen kritik för att under 2016 ha delat ut armband i samband med festivaler och större arrangemang med texten ”tafsa inte”. Tanken var att få igång samtal om problemet, men armbandet ansågs av flera vara ett hån, speciellt mot de som blivit utsatta för sexuella övergrepp och man menade att polisen inte gjorde tillräckligt.

Det är oklart hur många varningsarmband som delades ut under Roskildefestivalen i år.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!