Röda Korset hjälper illegala invandrare att ta sig in i USA

Befolkningsutbytet i Väst

publicerad 14 mars 2023
- av Jan Sundstedt
Migrantkaravan i Mexiko.

Hjälporganisationen Röda Korset har tagit fram särskilda ”guider” till illegala migranter som vill komma in i USA. Bland annat tipsar man om hur man lättast hoppar på tåg och vilka vägar som är bäst att ta för att komma till olika amerikanska städer.

Det är Daily Caller som kommit över ett av hjälporganisationens paket som delas ut till migranter och som bland annat innehåller en detaljerad karta som bär Röda Korsets stämpel.

Där listas bland annat hotell, kliniker och härbärgen i Mexiko och Centralamerika samt tydligt definierade rutter till specifika städer nära den amerikanska gränsen. Man tipsar också de illegala invandrarna om hur de bäst kan överleva i öknen – och hur de på ett säkert sätt kan hoppa på godståg eller få tag på preventivmedel.

Var försiktig på resan, det finns grenar, elkablar och tunnlar som kan träffa dig”, skriver man bland annat.

Man konstaterar också att hjälporganisationen inte bara finansieras med miljontals skattedollar för att bistå illegala invandrare som tagit sig in i USA – man arbetar av allt att döma också aktivt för att driva på migrationsflödet in i USA.

Tull- och gränsskyddet (CBP) har registrerat en rekordstor ökning av illegal migration vid den södra gränsen, där de federala myndigheterna stötte på mer än 2,3 miljoner migranter under räkenskapsåret 2022 och mer än 870 000 mellan oktober och januari”, skriver man.

Gränsstäder som ”rekommenderas” för de latinamerikanska migranterna är bland annat El Paso, Nogales och McAllen. De uppmanas också att skydda sig mot solen under sin färd, ha långärmade tröjor och tillräckligt med vatten.

Röda Korset förnekar inte att man ligger bakom guiden, men menar att man som organisation ”varken förhindrar eller uppmanar till migration” utan motiverar guiden med att man vill ”förhindra de humanitära konsekvenser som migration kan medföra”.

Vår inställning till migranter är strikt humanitär. Vi ger information om hur man kan minska riskerna och var man kan få livräddande hjälp i Mexiko och Centralamerika. Det är viktigt att förhindra att liv går förlorade och att främja ett humanitärt förhållningssätt. Att tillgodose behoven hos denna utsatta befolkning är ett gemensamt ansvar, för myndigheterna i ursprungs-, transit- och destinationsländerna och för det internationella samfundet“, hävdar en talesman för organisationen.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!