Robert Kennedy Jr: CIA inblandat i mordet på JFK

publicerad 15 maj 2023
- av Jan Sundstedt
Robert Kennedy Jr.
Robert F. Kennedy Jr.

Robert Kennedy Jr, en av Demokraternas möjliga aspiranter till Vita huset nästa år, ger nu CIA formellt skuld i mordet på sin farbror, president John F. Kennedy. Presidentaspiranten hävdar att det är “bortom allt rimligt tvivel” att den kontroversiella underrättelseapparaten var delaktiga i mordet.

Det finns överväldigande bevis för att CIA var inblandat i mordet på honom (JFK). Jag menar att detta faktum idag torde stå bortom allt rimligt tvivel, säger RFK Jr. nu öppet om den moderna historiens kanske allra mest kända mord.

Hans uttalanden kom i samband med en färsk intervju med John Catsimatidis, i den amerikanska AM-radiokanalen WABC:s “Cats Roundtable”. Robert Kennedy, vars far RFK Sr. även han mördades, 1968, tog bladet från munnen under intervjun.

Han åberopar främst författaren James Douglas bok “JFK and the Unspeakable“, som den källa som samlat flest bevis i ämnet och kallar förnekandet av CIA:s roll för en “60 år lång mörkläggning”.

John F. Kennedy
USA:s president John F. Kennedy färdas igenom Dallas gator den 22 november 1963, bara minuter innan han mördas.

Den amerikanska regeringens officiella utredning – Warrenkommissionen – kom efter 10 månader fram till att Lee Harvey Oswald agerat på egen hand. Kommissionen, tillsatt av JFK:s efterträdare Lyndon B. Johnson, hävdar i rapporten bestämt att det inte fanns några trovärdiga bevis för att Oswald ingick i en konspiration för att mörda den 35:e presidenten.

På CIA:s egen webbplats hänvisar myndigheten till en artikel där påståendena om spionagekontorets roll i JFK-mordet kallas för en “lögn”. Ett förnekande som kanske inte ska ses som en alltför stor överraskning.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!