RFK Jr: “Väljarna ska avgöra valet – inte domstolarna”

Presidentvalet i USA

publicerad 21 december 2023
- av Jan Sundstedt
Robert F. Kennedy Jr.
Robert F. Kennedy Jr.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


27 790 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Den oberoende presidentkandidaten och juristen Robert F. Kennedy Jr. lyfter ett varningens finger och efterlyser att Colorados Högsta domstols beslut att utesluta Donald Trump från delstatens valsedlar upphävs.

Bakgrunden till Kennedys uttalande är att delstaten Colorados högsta domstol i tisdags beslutade att USA:s tidigare president Donald Trump inte får stå med på delstatens primärvalsedel inför kommande presidentval 2024 – ett beslut den republikanske toppkandidaten föga förvånande meddelat att han kommer att överklaga.

Målet mot Trump initierades av sex demokratiska aktivister, som hävdar att han inte har rätt att kandidera till Vita huset med hänvisning till ett avsnitt i det 14:e tillägget till den amerikanska konstitutionen (som antogs efter inbördeskriget 1865), något demokratiska aktivister satt i system i flera delstater.

Anledningen man hänvisar till är att Donald Trump ska ha gjort sig skyldig till den luddiga termen “uppror” mot amerikanska regeringen. Demokraterna har valt att använda just termen “uppror” för att beskriva oroligheterna vid Kapitolium den 6 januari 2021, även om ingen – inklusive Trump – åtalats för brott.

trump kina
Donald Trump kommer att överklaga domstolens beslut. Foto: Gage Skidmore/CC BY-SA 2.0

Demokratiska domare avgjorde

Fyra domare i Colorados högsta domstol, samtliga demokrater, var eniga om att Trump inte har rätt att stå med på valsedlarna i delstatens primärval, vilket ledde till att utfallet i målet blev 4-3 till Trumps nackdel. Beslutet kommer bara en månad efter det att en lägre domstol i Colorado nått ett liknande beslut i samma mål.

Trump, vars inblandning i händelserna den 6 januari undersöks även federalt, förnekar bestämt alla anklagelser om felaktigt beteende och menar att domstolarna inte har rätt att utesluta kandidater från valsedeln enligt USA:s konstitution.

“Folket berövas sin rätt att välja”

Robert F. Kennedy kommenterade domen i skarpa ordalag och menar att folk borde vara djupt oroade över domstolens beslut.

Varje amerikan borde vara oroad över Colorados högsta domstols beslut att ta bort President Trump från valsedeln.

Han påpekade att domstolen “berövat Trump en självklar rättighet utan att ha blivit dömd för något brott och utan ordentlig rättegång”.

När en kandidat berövas sin rätt att ställa upp, berövas det amerikanska folket sin rätt att fritt välja, uppgav Kennedy.

Robert Kennedy hoppas att domstolsbeslutet snabbt omprövas, för att inte skapa intrycket av att etablissemanget självt väljer president genom manipulation av rättssystemet.

– “Om Trump hålls borta från ämbetet genom rättslig förordning istället för att besegras i ett rättvist val, kommer hans anhängare aldrig att acceptera resultatet. Detta land kommer att bli omöjligt att styra. Det är dags att lita på väljarna. Det är upp till folket att avgöra vem den bästa kandidaten är. Inte domstolarna. Folket. Det är grundläggande demokrati”, betonar Kennedy.

Domstolens beslut har väckt starka reaktioner från Trumps anhängare och andra republikaner. Många av Trumps supportrar har lovat att trotsa domstolsbeslutet och skriva in hans namn på valsedlarna oavsett. Valsedlar som, om de upptäcks, Colorados HD beordrat delstatens statssekreterare att inte godkänna.

Dave Williams, ordförande för Colorados republikanska parti, överväger att helt dra sig ur primärvalet som en protest mot domstolens beslut. Andra republikanska kandidater överväger liknande åtgärder.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!