RFK Jr: “USA bör resa monument över Julian Assange”

Presidentvalet i USA

publicerad 27 maj 2024
- av Jan Sundstedt
Robert F. Kennedy Jr.
RFK Jr. lovar lägga ner åtalet mot Julian Assange samt benåda Edward Snowden.

De amerikanska myndigheterna bör lägga ner åtalet mot Julian Assange och istället resa ett monument i Washington DC för att hylla hans “heroiska gärningar”, uttryckte den oberoende amerikanske presidentkandidaten Robert F. Kennedy Jr. i samband med ett tal den gångna fredagen.

Enligt RFK Jr. går åtalet mot Julian Assange stick i stäv mot den amerikanska yttrande- och pressfriheten. I sitt tal vid Libertarian Party Convention 2024 i Washington DC på fredagen kritiserade Kennedy den tidigare presidenten Donald Trumps meritlista under sin första mandatperiod.

Kennedy anklagade Donald Trump för att ha “attackerat” det första tillägget i konstitutionen, som garanterar yttrande- och pressfrihet.

Trump fortsatte president [Barack] Obamas förföljelse och åtal av Julian Assange, sade Kennedy och fick ovationer från publiken.

Assange [borde] hyllas som en hjälte för att han gör precis det som journalister ska göra, nämligen att avslöja korruption inom regeringen. Vi borde inte sätta honom i fängelse, vi borde ha ett monument över honom här i Washington DC, tillade han.

Snowden benådas

Brorsonen till USA:s tidigare president John F Kennedy, fortsatte hylla Edward Snowden som bott i Ryssland sedan 2013 efter att ha läckt konfidentiell information om globala övervakningsprogram, varav många drivs av USA:s National Security Agency (NSA).

– Samma sak gäller för Edward Snowden, som avslöjade NSA:s olagliga spionage, sade Kennedy, och kallade den amerikanske visselblåsaren för “en hjälte, inte en brottsling”.

På min första dag i ämbetet kommer jag att benåda Edward Snowden och jag kommer att lägga ner alla åtal mot Julian Assange.

I ett genomsnitt av flera opinionsundersökningar, som genomfördes mellan den 22 april och 23 maj, har Kennedy uppnått 10,5 procent av rösterna för presidentvalet 2024.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!