Regioner i Oregon röstar ja till att bli del av Idaho

publicerad 22 maj 2023
- av Sofie Persson
Skulle det så kallade Greater Idaho bli verklighet kommer USA:s karta att ritas om.

Stora delar av Oregon är på god väg att bli Idaho-regioner. Tolv regioner i delstaten har röstat för att rita om den amerikanska kartan och bli en del av Idaho.

Greater Idaho-rörelsen startades omkring 2019 och handlar om att sammanstråla ett antal regioner i delstaten Oregon till Idaho. De både staterna skiljer sig i stort då Idaho är republikanskt medan Oregon styrs till stor del av demokratisk politik. Däremot är flera regioner i främst östra Oregon även till stor del republikanska, varför man strävat efter att åtminstone dessa delar av staten ska slås ihop med Idaho.

Detta skulle innebära att USA:s karta ritas om, någonting som nu är på god väg att hända.

I januari i år introducerades ett lagförslag i Oregon av senatorn Dennis Linthicum och ett antal regioner i staten har nu påbörjat folkomröstningar om saken. Sammanlagt har tolv regioner av femton i östra Oregon röstat ja för att utreda eller påbörja processen att byta delstat, skriver Greater Idaho-rörelsen.

Planen är att åtminstone 17 av sammanlagt 36 regioner ska räknas in i Idaho, vilket skulle innebära omkring 62 procent av statens landyta. Däremot enbart nio procent av dess befolkning. Det skulle däremot öka befolkningsmängden i Idaho med omkring 21 procent.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!