Rättegång i Belgien inledd mot terrormisstänkt svensk medborgare

publicerad 5 december 2022
- av Jan Sundstedt
Osama Krayem står åtalad för de blodiga attackerna i Bryssel.

Idag inleddes rättegången mot Osama Krayem och nio andra misstänkta för terrordåden i Bryssel 2016 där 32 personer dödades och över 300 skadades.

Det var den 22 mars 2016 som muslimska terrorister från Islamiska staten genomförde två självmordsbombningar vid flygplatsen Zaventem och sedan ytterligare en i en tunnelbanevagn. Dådet räknas som det dödligaste i Belgien sedan andra världskriget.

Under måndagen inleddes rättegången mot tio av de misstänkta terroristerna och en av dem – Osama Krayem, är född i Sverige av två palestinska föräldrar. Redan 2014 reste Krayem till Syrien för att ansluta sig till Islamiska staten och han ska ha varit en av de första med svenskt medborgarskap som valt att ansluta sig till terrororganisationen.

Krayem som bland annat spridit filmklipp som visar hur muslimska terrorister avrättar fångar, dömdes så sent som i somras till 30 års fängelse för sin delaktighet i Parisattackerna 2015 där 130 människor dödades. Han ska ha ordnat vapen och bistått med annan hjälp till gärningsmännen.

Nu står han alltså inför rätta igen för sin inblandning i terrordåden i Bryssel. Under rättegångens första dag vägrade Krayem att identifiera sig och ville heller inte resa sig upp i salen eller uppge sitt namn, ålder eller yrke.

Det kan noteras att den då 11-årige Osama Krayem år 2005 deltog i dokumentärfilmen ”Utan gränser – en film om idrott och integration”. Filmen visades bland annat på Folkets Bio i Malmö och skulle visa på exempel av lyckad integration av invandrare i det svenska samhället.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.