Rapport: Ryssland har övertaget i öst

Kriget i Ukraina

publicerad 9 juni 2022
- av Sofie Persson
Soldater från de ryska luftanfallsstyrkorna.

I en ny rapport flaggas det för att Ryssland har övertaget vid den östra gränsen. Sinande vapenförråd och urholkad stridsmoral i ukrainska styrkor nämns som faktorer.

Läget blir allt svårare för de ukrainska styrkorna och Ryssland har ett stort övertag, enligt en ny underrättelserapport som tidningen The Independent ska ha tagit del av från vad man menar är ”ukrainsk och västlig underrättelsetjänst”.

Ryssland ska bland annat ha ett stort övertag när det gäller vapen och mängd ammunition. Enligt rapporten är även de ukrainska styrkornas räckvidd begränsade till en radie på ungefär 15,5 mil samtidigt som Ryssland kan avfyra ifrån tolv gånger så långt avstånd.

Det är uppenbart att ett konventionellt krig inte kan vinnas om din sida har flera gånger färre vapen, dina vapen når kortare, och du har avsevärt mycket mindre mängd ammunition än fienden”, står det i rapporten.

Även bristen på robotar gör det svårare för Ukraina. Flera länder, bland andra Sverige, har skickat robotar och vapen, men enligt rapporten tar det lång tid innan dessa kommer fram till styrkorna och det handlar inte alltid om ett stort antal. Ukraina menar att man behöver ännu mer militär hjälp för att kunna sätta stopp för de ryska styrkorna.

Antalet krigsfångar menar man även är ojämnt mellan sidorna, vilket gör att Ukraina inte har några större förhandlingsmöjligheter. Ryssland ska, enligt rapporten, ha tio gånger så många krigsfångar som Ukraina.

I rapporten flaggar man också för att situationen sliter på den ukrainska stridsmoralen och att antalet deserteringar ökar för var dag.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.