Radikal islamist tros ligga bakom dödsskjutningen i Strasbourg

publicerad 12 december 2018

Fransk polis söker efter en 29-årig man som misstänks för skjutningen vid en julmarknad i staden Strasbourg i Frankrike igår. Mannen är sedan tidigare känd av polisen som en radikaliserad islamist. Man utreder därför skjutningen som ett möjligt terrordåd, då de dödade och skadade inte tycks ha haft någon koppling till den nu eftersökta mannen.

Vid 20-tiden på tisdagskvällen började en man skjuta på människor vid en julmarknad i centrala delarna av den franska staden Strasbourg. Minst tre personer dödades i skjutningen, medan sex personer skadades mycket svårt. Ytterligare ett halvdussin offer skall ha kommit undan dådet med lindriga skador. En större polisinsats söker nu efter gärningsmannen. Offren skall inte ha haft någon koppling eller relation till den misstänkta gärningsmannen.

Den misstänkta gärningsmannen är sedan tidigare känd av fransk polis. Han skall vara 29 år och ha varit av intresse för polisen som en möjlig terrorist, då han skall ha radikaliserats och gett stöd åt våldsbejakande islamism i olika forum, enligt franska BFM TV. Vid en husrannsakan i mannens bostad påträffades sprängämnen och andra vapen som stärkt polisen i uppfattningen att gårdagens dåd kan vara ett terrorbrott.

Runt 350 poliser och gendarmer är nu inblandade i jakten på den misstänkta gärningsmannen. Gärningsmannen tros ha skadats i skottväxling med fransk polis. Säkerheten och bevakning vid olika publika platser i och kring Strasbourg har skärpts. Bland annat så har man stängt ner Europaparlamentets lokaler i staden.

 

Fredrik Antonsson/NB Nyhetsbyrån
Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!