R Kelly döms för sexuella övergrepp och människohandel

publicerad 28 september 2021
- av Per Nordin

Den 54-årige musikern Robert Kelly riskerar livstids fängelse efter att ha befunnits skyldig till ett flertal sexuella övergrepp – varav många ska ha begåtts mot minderåriga flickor. Artisten döms också för koppleri och utpressning.

En federal jury fann Robert Sylvester Kelly skyldig på alla punkter och han anses ha utnyttjat sin stjärnstatus i över 25 års tid för att manipulera och tvinga kvinnor och minderåriga flickor till sex, skriver Reuters. Därtill har han befunnits skyldig till människohandel, i praktiken för att längre tillbaka i tiden ha transporterat kvinnor mellan olika stater i USA i syfte för prostitution.

Först den 4 maj nästa år kommer straffet att meddelas, men det är klart att den afroamerikanske musikern kommer att tillbringa åtminstone tio år bakom lås och bom – och att han i värsta fall riskerar livstids fängelse.

Rättsfallet beskrivs som ett av de viktigaste för den amerikanska #MeToo-rörelsen särskilt då vittnesmål och uppgifter om Kellys sexualbrottslighet figurerat under mycket lång tid och går tillbaka till åtminstone början på 2000-talet.

– Vi hoppas att dagens dom kan ge en viss tröst och avslut till offren, sade den biträdande åklagaren Jacquelyn Kasulis.

Vissa av Kellys offer ska ha hämtats direkt från publiken efter spelningar medan andra ”raggats upp” av Kellys anställda. Artisten ska också ha lockat flera av flickorna och kvinnorna med löften om att hjälpa dem att få igång egna musikkarriärer.

Offer berättar bland annat hur artisten låst in dem i flera dagar utan mat och vatten och även misshandlat dem. Han ska också medvetet försökt smitta flera av kvinnorna med könssjukdomar samt tvingat dem till sexuella handlingar.

Kellys försvarsadvokat uttryckte att ”R Kelly inte är någon Martin Luther King Jr.” och att han hade ”fel” när han ansåg att han hade rätten att kontrollera sina offer. Artisten själv valde att inte vittna i sitt försvar.

Utöver domen ifråga kommer Kelly framöver också att ställas inför domstol för bland annat barnpornografibrott och för att ha försökt få offer att dra tillbaka sina vittnesmål.


Stöd kriget mot bankerna – bidra till stämningen mot Länsförsäkringar


134 850 kronor av 150 000 kronor insamlade! Läs mer här eller swisha direkt till: 123 611 30 21.


Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.