Putin: ”Västs sanktioner har misslyckats”

Kriget i Ukraina

publicerad 22 april 2022
- av Isac Boman
Omfattande sanktioner har riktats mot Ryssland och ryska mål.

Rysslands president Vladimir Putin hävdar att Västländernas omfattande sanktioner för att sänka och underminera den ryska ekonomin har misslyckats och att situationen i Ryssland nu är på väg att stabiliseras.

Under det pågående kriget i Ukraina har huvudsakligen EU och USA infört en lång rad sanktioner mot Ryssland och ryska mål för att straffa dessa ekonomiskt – en strategi som enligt västerländska massmedier och politiker varit mycket framgångsrik och snabbt gjort Ryssland till ett land i kris.

Den ryske presidenten avfärdar dock alla påståenden om att sanktionerna skulle krossa Ryssland och menar istället att den ekonomiska situationen nu håller på att stabilisera sig.


Annonser:


– Vi kan med tillförsikt säga att denna Rysslandspolitik misslyckats, och att den ekonomiska blixtkrigsstrategin visat sig inte vara framgångsrik, förkunnade Putin under ett tv-sänt tal.

Han menar vidare att även om konsumentpriserna i Ryssland har stigit med 17,5 procent jämfört med förra året så står Ryssland emot den ekonomiska pressen. Bland annat pekar han på att rubelkursen ligger på snarlika nivåer som innan kriget, att man under första kvartalet hade ett handelsöverskott på 560 miljarder kronor och att pengar som förts utomlands nu återvänder till landets banksystem.

– Målet (med sanktionerna) var att snabbt underminera den finansiella och ekonomiska situationen i vårt land och provocera fram panik på marknaderna, trigga en kollaps av banksystemet och en storskalig brist på varor i butiker. Men denna policy har misslyckats.

Putin hävdar däremot att sanktionerna har orsakat stora negativa konsekvenser för de länder som infört dem och att EU och USA nu upplever en stigande inflation och arbetslöshet och en försämrad levnadsstandard för dess medborgare vars besparingar snabbt minskar i värde.

Ryssland har sedan tidigare fattat beslut att höja pensioner, bidrag och löner till offentliganställda för att hjälpa dem ekonomiskt att stå emot inflationen.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.