Putin: ”Västs globala dominans har nått sitt slut”

Kriget i Ukraina

publicerad 17 mars 2022
- av Isac Boman

Under ett tal deklarerade Vladimir Putin att Rysslands militära operation i Ukraina markerar slutet på en era och att Väst mycket snart kommer att förlora sin globala dominans såväl politiskt som ekonomiskt.

– Västs försök att nå global dominans har nått sitt slut, förkunnade den ryske presidenten enligt Reuters.

Putin kommenterade bland annat de omfattande sanktioner som riktats mot landet och betonar att man från rysk sida varit inställda på detta redan sedan tidigare och menar att Väst snarast väntat på ett svepskäl att eskalera den ekonomiska krigföringen mot Ryssland.

– Myten om den västerländska välfärdsstaten av den så kallade gyllene miljarden håller på att falla sönder. Hela planeten tvingas betala priset för Västs ambitioner och försök att behålla sin försvinnande dominans till varje pris.

Han uttrycker vidare en farhåga om att sanktionerna ytterst kan leda till matbrist runt om i världen och ha negativa effekter inte bara för Ryssland utan på hela den globala ekonomin, rapporterar ryska RT.

Putin berörde även Västerländska länders beslut att frysa tillgångar tillhörande den ryska centralbanken och menar att detta bara kommer att leda till att underminera tilliten för dessa länder och göra så att andra tänker efter två gånger innan de placerar sina reserver där. Enligt Putin har nästan hälften av Moskvas tillgångar ”stulits” av Väst.

Han riktade sig även direkt till befolkningen i Väst och går så långt som att vidhålla att de politiska eliterna har förvandlat deras länder till ett ”lögnens imperium”. Putin beklagar att den bild de matas med av ledande medier pekar ut Ryssland som orsaken bakom mänskligt lidande – medan det i realiteten, menar han – är ”politisk kortsiktighet” hos västerländska regeringar som bär lejonparten av skulden.Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!

Välkommen att diskutera! NyD vill uppmuntra till en saklig och kvalitativ debatt vilken genomsyras av god ton och respekt för andra åsikter. Du är själv juridisk ansvarig för vad du skriver. Läs våra fullständiga kommentarsregler här.