Putin: Västerländsk hegemoni bleknar – Afrika snart ett globalt kraftcentrum

publicerad 28 juli 2023
- av Redaktionen
Putin håller sitt anförande inför besökarna av Russia-Africa Summit i St. Petersburg.

Hjälp Nya Dagbladet att klara ekonomin under sommaren!


4360 kr av 50 000 kr insamlade. Stöd kampanjen via swish 123 611 30 21 eller andra donationsalternativ.


Under Russia-Africa Summit i St. Petersburg på fredag förkunnade Rysslands president Vladimir Putin att Afrika är på väg att växa in i rollen som ett nytt globalt kraftcentrum, medan tidigare dominerande världsmakter gradvis förlorar sin inflytande. Putin påpekar att denna trend är ett oåterkalleligt faktum att räkna med i det globala politiska och ekonomiska spelet.

Den politiska och ekonomiska makten i Afrika växer, medan tidigare dominerande världsmakter förlorar sitt inflytande, sa Putin under Russia-Africa Summit i St. Petersburg på fredag.

Inför våra ögon blir den afrikanska kontinenten ett nytt maktcentrum och dess politiska och ekonomiska roll växer exponentiellt. Alla kommer att behöva ta hänsyn till denna objektiva verklighet, sa presidenten under en plenarsession under toppmötet.

Putin betonade att, medan “vissa uttryck för kolonialism tyvärr inte utrotats och fortfarande praktiseras av de före detta imperialistiska makterna, särskilt inom de ekonomiska, informationstekniska och humanitära sfärerna”, så är eran präglad av en ensidig hegemoni på väg att avta, trots motstånd från de som söker att upprätthålla monopol på världshändelserna.

Presidenten lovade också att Ryssland kommer att fortsätta utöka sitt samarbete med afrikanska länder, vilket han hänvisade till som en naturlig process. Han konstaterade att, trots de svåra villkoren på globala marknader, fortsätter handeln mellan Ryssland och kontinenten att växa, och är ännu långt ifrån att uppnå sin fulla potential.

Gemensam syn på nyckelfrågor

Putin noterade vidare att Ryssland delar synen på många samtida nyckelfrågor med flera av Afrikas länder. Han menar att alla parter vill bygga en mer rättvis struktur för den globala ordningen och gemensamt sträva efter upprätthållandet av internationell lag. Putin betonade även att Ryssland och flera afrikanska länder motsätter sig användningen av “bestraffande” åtgärder för att tvinga andra länder.

Vi motsätter oss användningen av klimatfrågor, skyddet för mänskliga rättigheter och den så kallade genusagendan för osedliga politiska ändamål, sa Putin. Illegala metoder som ensidiga sanktioner och restriktiva, i själva verket straffande, åtgärder som skadar länder som följer en oberoende kurs är oacceptabla, och skapar ekonomiska problem på global skala som hindrar utveckling.

Putin påpekade också att Ryssland och Afrika är “förenade av en inneboende vilja att försvara verklig suveränitet, rätten till sin egen, ursprungliga utvecklingsbana inom politiska, ekonomiska, sociala, kulturella och andra sfärer” och underströk att önskan om ett sådant oberoende inte innebär självisolering, utan skapar förutsättningar för starkare band med andra suveräna stater.

Ladda ner Nya Dagbladets mobilapp!